Az ötvenes években Saint-Tropez még nem olyan volt, mint napjainkban, nem egy felkapott, luxusnyaralóhely, inkább csak egy kis eldugott, tengerparti városka. A kis Brigitte Bardot gyakran nyaralt itt a szüleivel. Egy helyi cukrász, a lengyel származású Alexandre Micka itt nyitott cukrászdát 1955-ben. Az egyik specialitása egy olyan édes, vaníliakrémmel töltött kalácsféleség volt, amelyet még a nagymamájától tanult. Roger Vadim ugyanekkor épp itt forgatta az És Isten megteremté a nőt című filmjét, Brigitte Bardot-val (aki ezzel a filmmel lett világhírű). Ők gyakran ettek ebből az édességből, és a színésznő javasolta a cukrásznak, hogy nevezze el a nyaralóhelyről a kalácsot, így kapta a sütemény a Tarte Tropézienne nevet. Az eredeti recept ugyan titkos, de sokan készítenek hasonmásokat.
Pár tanács, hogy tökéletesen sikerüljön a recept:
A finomliszt sok glutént tartalmaz, ami a tésztát rugalmassá teszi és gondoskodik róla, hogy a briós jól megkeljen és foszlós maradjon.
A tésztához hideg tojást használjunk, mivel dagasztás közben a tészta felmelegszik, és ha túl magas a hőmérséklet, az élesztő túl hamar aktivizálódik, és a tészta nem egyenletesen fog megkelni.
A tészta a második pihentetés előtt lefagyasztható és később is felhasználható.
Ha a tészta teteje sütés közben nagyon barnulna, alufóliával le kell takarni.
A krémet mindenképpen hosszú időre érdemes hűtőbe tenni, hogy megdermedjen, mert ha az elkészítés után rögtön felhasználnánk, a briós könnyen átnedvesedne.
Hűtőszekrényben tároljuk, de tálalás előtt 10 perccel kivesszük, hogy a krém szobahőmérsékletű és puha legyen.
Narancslikőr helyett használhatunk egy-két evőkanál narancsvirágvizet, különleges aromája lesz a süteménynek tőle.
https://videkize.hu/recept/tropezienne-tortacska-narancsos-kremmel-es-oszibarackkal/