Az ünnepek közeledtével már minden háziasszony töpreng, mi legyen a karácsonyi étlapon. Sok családnál elképzelhetetlen a menü húsleves nélkül. Mivel ezt is ünnepi ruhába akarjuk öltöztetni, ilyenkor gondolunk az olyan különlegesebb leveshúsokra, mint például a gyöngytyúk.

Csak a száját ne nyissa ki!

A gyöngytyúk nem tartozik bele a húsboltok és a nagyáruházak mindennapi kínálatába, de az év végén azért sokszor felbukkan.

Ez a gyönyörű madár Afrikából származik. Magyarországon a 13. században jelent meg, eleinte díszállatként tartották. Nem is csoda, hiszen nagyon mutatósak: pici sisakot hordanak a fejükön, és két kis piros lebeny is díszíti az arcukat. A tolluk általában kékesszürke, fehér pöttyökkel, elegáns a megjelenésük. Sajnos a hangjuk egészen rettenetes, nagyon csúnya, fülsértő, de hát senki sem lehet tökéletes. Súlyuk 1,2-1,5 kg körül mozog, a kakasok kicsit nehezebbek, a tojók könnyebbek. Húsának íze nagyon hasonlít a vadmadarakéhoz, az ebből főzött erős leves szinte pont olyan, mintha fácánból főztük volna. Sokkal drágább, mint a csirke vagy a tyúk (még a fácán is olcsóbb egy kicsivel). Ha hétköznap nem is, ünnepi alkalmakkor az asztalra kerülhet.

Pont úgy kell vele bánni, mint a fácánnal, viszonylag sokáig kell főzni, hogy megpuhuljon. Ha pecsenyét is akarunk belőle sütni, akkor érdemes előfőzni a húsát, sütés közben pedig oda kell figyelni, hogy nehogy kiszáradjon.

Gyöngytyúkleves konyakos húsgaluskával és házi eperlevéltésztával

Gyöngytyúkleves parajos házi metélttel

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.