Vannak, akik elképzelhetetlennek tartják az esti tévénézést ropogtatnivaló nélkül. Ám mielőtt a boltban bedobunk néhány csomag csipszet a kosárba, gondoljuk át, hogy nem jobb lenne-e otthon elkészíteni? Nemcsak azért, mert olcsóbb, hanem mert egészségesebb is.

Csipsz házilag? Egyszerűbb, mint gondolná!

KRUMPLI, OLAJ, SÓ

Mindössze ez a három hozzávaló szükséges a sikerhez. Lehetőleg C típusú, vagyis sütéshez ajánlott burgonyát válasszon. Hámozza meg a szemeket, majd uborkaszeletelővel vagy káposztagyaluval karikázza fel max. 2 mm vastagon. Hogy a csipsz állaga megfelelő legyen, a felesleges keményítőt el kell távolítani. Ehhez tegyen egy nagy tálba hideg vizet, áztassa bele a szeleteket, majd pár perc múlva öntse le róluk a vizet. Ismételje a műveletet addig, amíg kristálytiszta nem marad a burgonya áztatóvize. A leszűrt krumplit alaposan szárazra kell törölni.

A krumplit hámozzuk fel, majd szeleteljük fel vékonyra /Fotó: Shutterstock

MIBEN ÉS HOGYAN?

A klasszikus változathoz sok olaj szükséges, és fritőzben vagy serpenyőben egyaránt elkészíthető. Egyszerre csak kevés krumplit tegyen a forró zsiradékba, hogy ne tapadjanak össze a szeletek. 3-4 perc múltán, amikor már a szirmok közepe sem puha, szedje ki őket konyhai papírtörlőre, aztán mielőtt arra ráragadnának, tegye át egy tálba, és fűszerezze kedve szerint.

A krumplit sütőben is megsütheti. Előtte olajjal keverje el a nyers szirmokat, terítse szét őket a sütőpapírral letakart sütőlemezen, és tolja be a 180 fokos sütőbe 15 percre.

Mikrohullámú sütőben szintén készíthet csipszet. Az olajjal elkevert szeleteket húzza fel bambusznyársakra, majd fektesse azokat egy mélytányérra úgy, hogy a krumpli ne érjen az edényhez. 750 watton 6-7 perc alatt meg is sülnek.

Édesburgonyából is készíthetünk ropogós csipszet /Fotó: Shutterstock

ÉDESBŐL IS LEHET

Csipszet batátából, vagyis édesburgonyából is készíthet, ám vegye figyelembe, hogy ez hamar megég, és ha barnára sül, kesernyés lesz az íze.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.