Vannak, akik elképzelhetetlennek tartják az esti tévénézést ropogtatnivaló nélkül. Ám mielőtt a boltban bedobunk néhány csomag csipszet a kosárba, gondoljuk át, hogy nem jobb lenne-e otthon elkészíteni? Nemcsak azért, mert olcsóbb, hanem mert egészségesebb is.

Csipsz házilag? Egyszerűbb, mint gondolná!

KRUMPLI, OLAJ, SÓ

Mindössze ez a három hozzávaló szükséges a sikerhez. Lehetőleg C típusú, vagyis sütéshez ajánlott burgonyát válasszon. Hámozza meg a szemeket, majd uborkaszeletelővel vagy káposztagyaluval karikázza fel max. 2 mm vastagon. Hogy a csipsz állaga megfelelő legyen, a felesleges keményítőt el kell távolítani. Ehhez tegyen egy nagy tálba hideg vizet, áztassa bele a szeleteket, majd pár perc múlva öntse le róluk a vizet. Ismételje a műveletet addig, amíg kristálytiszta nem marad a burgonya áztatóvize. A leszűrt krumplit alaposan szárazra kell törölni.

A krumplit hámozzuk fel, majd szeleteljük fel vékonyra /Fotó: Shutterstock

MIBEN ÉS HOGYAN?

A klasszikus változathoz sok olaj szükséges, és fritőzben vagy serpenyőben egyaránt elkészíthető. Egyszerre csak kevés krumplit tegyen a forró zsiradékba, hogy ne tapadjanak össze a szeletek. 3-4 perc múltán, amikor már a szirmok közepe sem puha, szedje ki őket konyhai papírtörlőre, aztán mielőtt arra ráragadnának, tegye át egy tálba, és fűszerezze kedve szerint.

A krumplit sütőben is megsütheti. Előtte olajjal keverje el a nyers szirmokat, terítse szét őket a sütőpapírral letakart sütőlemezen, és tolja be a 180 fokos sütőbe 15 percre.

Mikrohullámú sütőben szintén készíthet csipszet. Az olajjal elkevert szeleteket húzza fel bambusznyársakra, majd fektesse azokat egy mélytányérra úgy, hogy a krumpli ne érjen az edényhez. 750 watton 6-7 perc alatt meg is sülnek.

Édesburgonyából is készíthetünk ropogós csipszet /Fotó: Shutterstock

ÉDESBŐL IS LEHET

Csipszet batátából, vagyis édesburgonyából is készíthet, ám vegye figyelembe, hogy ez hamar megég, és ha barnára sül, kesernyés lesz az íze.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink