Bármilyen hihetetlen, a desszert is lehet egészséges, ha a finomliszt és a finomított répacukor helyett egészséges alapanyagokat használunk: teljes kiőrlésű, tartalmas gabonákat, gyümölcsöket, tejtermékeket. A hagyományos cukor helyett pedig válasszunk alacsony kalóriatartalmú cukorhelyettesítőket

Cukor nélkül édesen

Édes alternatívák

Nyírfacukor

Szép neve ellenére kukoricacsutkából állítják elő nagy mennyiségben. Glikémiás indexe 7-10, kalóriatartalma 240 kcal/100 gramm. Lassan szívódik fel, lúgosít, és mindezek mellett segít fogaink épségének a megőrzésében (a fognyűvő baktériumok nem tudják feldolgozni). Okozhat hasmenést, ha hirtelen, nagy adagban fogyasztjuk. Édesítőereje nem sokkal alacsonyabb a megszokott cukorénál, tehát körülbelül ugyanakkora mennyiséggel tudjuk helyettesíteni. Nincsen mellékíze. A finomított kristálycukorhoz hasonló, szemcsés formában forgalmazzák. Nagyobb áruházakban, bioboltokban kapható 3000 Ft/kg körüli áron.

 

Eritrit

Természetes cukoralkohol, cukor erjesztésével állítják elő. Glikémiás indexe 0, kalóriatartalma 20 kcal/100 g. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Nem kell hozzászokni a fogyasztásához, mint a nyírfacukoréhoz. Gátolja a fogszuvasodást. Édesítőereje elmarad a répacukorétól (annak körülbelül a 60%-át éri csak el), így több kell belőle, mint a hagyományosból. Mellékíze nincs, de nagyon erős a hűsítő hatása, télen érdemes más cukorhelyettesítővel keverni. Pont úgy néz ki, mint a finomított kristálycukor. Ez is nagyobb áruházakban, bioboltokban kapható, kilójának ára általában 2000 Ft alatt van.

Sztívia (jázminpakóca)

Gyógynövényként tartjuk számon. Csökkenti a magas vérnyomást, gyulladásgátló, serkenti belső szerveink működését. Az édesítőként fogyasztható levelei tele vannak hasznos ásványi anyagokkal (magnézium, kálium, foszfor, vas, többféle vitamin, béta-karotin stb.) Az ebből készített kivonat kétszázszor is édesebb a cukornál. Glikémiás indexe és kalóriatartalma nulla. Egyetlen hátránya a jellegzetes, kesernyés mellékíze (főleg, ha túladagolják). Érdemes hozzászokni, mert erről a cukorhelyettesítőről eddig csak jót tudott mindenki mondani, semmilyen káros mellékhatása nem ismert. Jó módszer, ha más édesítővel, például nyírfacukorral vagy eritrittel keverjük. Nagyon sokféle formátumban és édesítőerővel kapható (van por, tabletta, szirup). Az erősebb szirupok esetén egy csepp felel meg egy kockacukor édesítő hatásának. A sokféle formátum és erősség miatt árát nem tudjuk megadni, de a rendkívüli édesítőerejét figyelembe véve valószínűleg olcsóbb megoldás, mint a nyírfacukor vagy az eritrit.

Pár receptjavaslat. A leírásokban megadott cukrot mindenki lecserélheti a kedvenc cukorpótlójára. Vaníliás cukor helyett pedig használjunk vaníliás nyírfacukrot vagy vaníliakivonatot.

Citromos kölespuding

Túróval töltött hajdinapalacsinta

Kukoricatorta rumos erdeigyümölcs-mártással

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.