A legegyszerűbb kész leveles tésztából készíteni az alapot és a tetőt. Ma már szerencsére lehet kapni vajas leveles tésztát, amelyben nem margarin van, hanem igazi vaj. Ha tehetjük, válasszuk ezt, sokkal finomabb lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
A tésztához:
2 csomag leveles tészta
A krémhez:
1 l tej
10 tojás
130 g rétesliszt
300 g kristálycukor
1 vaníliarúd
A tejszínhabhoz:
5 dl tejszín
1 evőkanál porcukor
A mázhoz:
2 evőkanál erős kávé
3 evőkanál tej
200 g kristálycukor
80 g vaj
A leveles tésztát kiterítjük, és 2 mm vastagra kinyújtjuk. Két tepsibe sütőpapírt terítünk, rátesszük a kinyújtott tésztalapokat. Villával megszurkáljuk, hogy minél kevésbé púposodjanak fel. 170 fokos sütőben körülbelül 5-8 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már szép zsemleszínűre pirult. Rácson kihűtjük, majd ha szükséges, éles késsel egyforma méretűre vágjuk a két nagy téglalapot.
Amíg hűlnek a tésztalapok, elkészítjük a vaníliás krémet. Szétválasztjuk a tojásokat.
A fehérjéket 50 g kristálycukorral hőálló tálba tesszük, és gőz felett fényes, kemény habbá verjük. Hagyjuk állni a gőz felett, amíg hozzá nem keverjük a tojássárgájás krémhez.
Egy lábasban langyosra melegítjük a tejet a kikapart vaníliamagokkal és a felhasított hüvellyel. Egy nagy tálban habosra keverjük a tojássárgájákat a maradék kristálycukorral. Hozzádolgozzuk a lisztet, csomómentesre kavarjuk. Kevés langyos tejet öntünk hozzá, jól elkeverjük. Ezt a tojásos elegyet beleöntjük a lábasban lévő vaníliás langyos tejbe, és folyamatos keverés közben jó sűrűre főzzük. Megvárjuk, hogy langyosra hűljön, kidobjuk belőle a vaníliarúd üres hüvelyét, majd hozzádolgozzuk a tojáshabot.
Még langyosan ráöntjük az egyik kihűlt tésztalapra.
Betesszük a hűtőszekrénybe, hogy dermedjen a krém.
A másik tésztalapot bevonjuk karamellmázzal. Egy kis lábasba öntjük a tejet és a kávét, hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük kevergetve, míg a cukor el nem olvad benne. Ekkor tesszük bele a vajat, és együtt sűrűre főzzük. Gyorsan rásimítjuk a másik tésztalapunk tetejére.
Ha megszikkadt, akkor egyforma négyzetekre felvágjuk a karamellmázas tésztalapot.
A tejszínből a porcukorral kemény habot verünk. Összeállítjuk a süteményt: a sárga krémre rákenjük a tejszínhabot. A tetejére rakosgatjuk a karamellmázas tésztából vágott négyzeteket. Vízbe mártott késsel felvágjuk a felső tésztanégyzetek mentén.