Nyáron gyümölcslevest főzünk (illetve sokszor csak kavarunk), legalábbis errefelé. Fűszerekkel, esetleg kis tejszínnel, pár perc alatt készen van. Remek előétel a tartalmas főételek előtt, a maradékot pedig jéghidegen elkortyolgatjuk délutáni frissítőként.

Édes hungarikum a mélytányérban: hűsítő gyümölcsleves

Zsúfolva vannak a kertek és a piacok szebbnél szebb gyümölcsökkel, ilyenkor tényleg a bőség zavarával küzdünk. Itt az ideje a gyümölcsleveseknek. A mákos tészta, a Túró Rudi és a főzelékek mellett ez az édes, étkezésindító kanalaznivaló is hungarikumnak számít, a külföldiek nemigen tudnak mit kezdeni vele, nem értik, miért desszerttel kezdünk. Pedig nincs ezen mit érteni, egyszerűen nagyon jólesik ilyenkor ez a fűszeres, hideg vagy langyos, édes előétel.

[eadvert]

Mézes-rumos dinnyeleves
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók:
1,5 kg görögdinnye (héj és magok nélkül)
1 dl rum
1 csokor menta
1 rúd vanília
1-2 evőkanál akácméz
1-2 citrom
1 csipet só

Felkockázzuk a dinnyehúst. Meglocsoljuk a rummal, rászórjuk a finomra vágott mentaleveleket. Felhasítjuk a vaníliarudat, a magokat rákaparjuk a dinnyére. Kanalazunk rá mézet, jól összeforgatjuk, és zárt dobozban egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap hozzácsavarjuk 1-2 citrom levét, csipet sóval ízesítjük, öntünk hozzá körülbelül fél liter vizet, és turmixban vagy botmixerrel pürésítjük. Jégbe hűtve kínáljuk.

Vörösboros-kakukkfüves szederleves
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók:
50 dkg szeder
1 kezeletlen narancs
fél csillagánizs
1 kávéskanál kardamommag
1 kis csokor kakukkfű
1 késhegynyi citromsav
cukor ízlés szerint
2 dl tejszín
1 evőkanál keményítő

Egy liter vízből fűszerkivonatot készítünk: beleszórjuk a csillagánizst, a kardamommagot, a kakukkfüvet meg a narancs vékonyan lehántott héját. 10-15 percig főzzük. Utána leszűrjük, a fűszereket kidobjuk. A fűszeres lébe rakjuk a megmosott szedret, a késhegynyi citromsavat, ízlés szerint cukrozzuk és sózzuk. Ha felforrt, összekeverjük a tejszínt a keményítővel, és a keverékkel besűrítjük a levest. Végül belefacsarjuk a narancs levét, és még egyszer összerottyantjuk. Hideg vízbe állítva gyorsan kihűtjük, langyosan vagy hidegen adjuk az asztalra.

Karamellás alma-barack leves
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók:
3-4 őszibarack
3-4 savanykás alma
10 dkg cukor
2-3 cm gyömbér
1 kezeletlen lime
1 rúd fahéj
2 dl joghurt
1 evőkanál keményítő

Világos karamellt készítünk egy fazékban a cukorból. Rádobjuk a lereszelt gyömbért, a meghámozott és feldarabolt gyümölcsöket, és együtt pár percig pároljuk. Közben hozzáreszeljük a zöldcitrom héját is. Felöntjük egy liter vízzel, beledobjuk a fahéjat, sózzuk, és felforraljuk. Kikeverjük a joghurtot a keményítővel, és besűrítjük a levet. Végül kidobjuk a fahéjat. Hidegen is, melegen is nagyon ízletes.

– x-

A sűrű, gyümölcsös levek magukban is nagyon finomak, de adhatunk melléjük valamilyen levesbetétet is. Egyszerű és kézenfekvő megoldás, ha apróra kockázott friss vagy aszalt gyümölcsöt, vagy valamilyen pirított magot (diót, mogyorót, mandulát, fenyőmagot) kínálunk a kanalaznivalóval együtt. Tehetünk a tetejükre tejszínhabfelhőket, készíthetünk melléjük habgaluskát (mint a madártejnél), esetleg apró túrógombócokat, mind nagyon jól illik az édes levek mellé. Ha sok az időnk, süthetünk száraz ropogtatnivalókat vagy készíthetünk grillázst. Nagy előnyük, hogy sokáig elállnak. Érdemes nagyobb adagot készíteni, és így a délutáni fagyit, kávét is fel tudjuk dobni egy kis házi finomsággal.

Cukros linzerkarika
Előkészítés: 30 perc Sütés: 6 perc
Hozzávalók:
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
10 dkg vaj
2 tojássárgája
1 tojásfehérje
5 dkg porcukor
1 csipet só
3-4 evőkanál tejföl
kristálycukor a tetejére

Összegyúrjuk a tésztát a hozzávalókból. Vékonyra kinyújtjuk, tetszőleges formával kiszaggatjuk. Zsírozott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejét lekenjük lazán felvert tojásfehérjével, megszórjuk kristálycukorral. 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük.

Kókuszos ropi
Előkészítés: 10 perc Sütés: 5 perc
Hozzávalók:
15 dkg kész leveles vajas tészta
1 tojás
10 dkg kókuszreszelék

Kinyújtjuk a tésztát, majd vékony csíkokra vágjuk. Zsírozott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Lekenjük a tetejét felvert tojással, és gazdagon megszórjuk a kókuszreszelékkel. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük. Nagyon hamar elkészül, figyelni kell, nehogy megégjen.

Mandulás grillázs
Elkészítési idő: 10 perc
20 dkg kristálycukor
10 dkg lapmandula
pár csepp ecet
olaj

Olajjal lekenünk egy nagyobb vágódeszkát vagy egy darab sütőpapírt meg egy nyújtófát. Világos karamellt készítünk a cukorból. Belekeverjük a mandulát és a pár csepp ecetet (ez azért kell bele, hogy lassabban szilárduljon, így könnyebb vele dolgozni). Gyorsan az előkészített deszkára vagy a papírra öntjük, és a beolajozott nyújtófával jó vékonyra elnyújtjuk. Ha megszilárdult, darabokra törjük.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.