Egy sült tojásétel mindig jó ötlet reggelire, de akkor is, ha ebédre vagy vacsorára villámgyorsan kell valami melegétel-szerű dolgot az asztalra tenni, és épp nincs túl sok minden kéznél. Tojás és zsiradék azért általában akad. Elkészítése annyira egyszerű, hogy a konyhai tudományokkal ismerkedő ifjúság esetében is a tea önálló elkészítése után általában rögtön a rántotta következik. Ha egyszerűsítjük a kérdést, és eltekintünk olyan fontos alapanyagoktól, mint a vaj, a szalonna, a kolbász vagy a hagyma, akkor a felvert tojás sütési módjában van a fő különbség: a rántottát kevergetjük, az omlettet nem, legfeljebb emelgetjük egy falapáttal, így aztán ez utóbbi inkább hasonlít egy vastagabb palacsintára. Vannak olyan omlettek, amelyeknél külön habbá verik a fehérjét, és úgy keverik hozzá a tojássárgájákhoz, de gyakran egészben felvert tojásokból készül. Még egy fontos különbség, hogy az omlettekből készülnek édes változatok is, tehát villámgyors desszertként is adhatjuk.
Hétvégén nincs rohanás, nincs kapkodás, ráérünk valami kényelmes, sült tojásos reggelit elkészíteni, és aztán komótosan meg is enni. Pont jó lesz a friss retek és újhagyma mellé. Na de mit is süssünk a tojásból?