Mint a lecsó, ahány ház, annyi recept. Egy biztos, az alap sült padlizsán, és megy hozzá paradicsom meg paprika. Már itt is nagyok az eltérések, hogy mindezek sülve vagy párolva vagy nyersen darálva vagy főve turmixolva, stb., stb. Mindenesetre a változatosság gyönyörködtet.

Erdélyi zakuszka

Pár apró trükk és tanács, hogy biztosan sikerüljön ez a remek zöldséglekvár:

Körülbelül 6 kg pritaminpaprikából lesz 5 kg tiszta paprikahús.

Körülbelül 10 kg nyers padlizsánból lesz 5 kg sült, lecsöpögtetett padlizsán.

A padlizsánt lehetőleg a szabadban, a parázs fölé helyezett rácson süssük meg, így kapja meg a finom, füstös aromáját. Ha ezt végképp nem tudjuk megoldani, akkor süssük meg a sütőben, de szurkáljuk meg előtte, nehogy felrobbanjon.

Egy liter házi paradicsomlé helyett használhatunk 60-70 dkg sűrített paradicsomot (két üveg), 3-4 dl vízzel hígítva.

Még finomabb lesz, ha teszünk a mártásba egy evőkanál mézet és pár erős csilipaprikát.

Ha sűrű, darabos a végtermék, könnyebben megromolhat (nagyon gyorsan hűl a darabos felszín, és sok levegő is kerül majd vele együtt az üvegbe). Ezért az ilyen állagú zakuszkát tegyük 15-20 percre vizes dunsztba is.

Ilonka zakuszkája

Zakuszka

Babos zakuszka

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.