A teát az ázsiai teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből főzzük-forrázzuk. Az örökzöld növény hajtásainak a végét meg az utána következő egy-két levélpárt csipkedik le, minél zsengébbek, annál finomabb lesz a tea. Begyűjtés után különbözőképpen kezelik a leveleket, így jönnek létre a teafajták
[eadvert]
Fehér tea
A zsenge leveleket tavasszal, hajnalban kézzel szüretelik, majd a napon szárítják. Ma már nagyon rövid időre gőzölik is közvetlenül a szedés után. 80 fokos vízben 2-3 percig áztatjuk. Utána leszűrjük. A tealeveleket háromszor-négyszer fel lehet használni.
Zöld tea
Egy-két napi szárítás után valamilyen módon azonnal hőkezelik a leveleket, ezzel mindenféle oxidációt leállítanak. Utána gondosan formázzák (préselik, tekerik stb.). 70-80 fokos vízben áztatjuk egy-két percig, minél zsengébb a levél, annál alacsonyabb hőfokon, és annál rövidebb ideig. Utána leszűrjük, és nem dobjuk ki a teafüvet, mert ezt is fel lehet még használni kettő-három-négy alkalommal.
Oolong tea
Félig erjesztett tea. A fermentálási folyamatot félbeszakítják akkor, amikor a levelek vége már fermentálódott, de a közepe még nem. Fajtától függően 80-95 fokos vízben áztatjuk 1-4 percig.
Fekete tea
Magyarországon a legismertebb és legelterjedtebb tea. Fonnyasztás után hosszú ideig fermentálják a leveleket. Ettől kapják meg jellegzetes ízüket és színüket. 95 fokos vízben 2-3 percig kell áztatni, utána leszűrjük, és tetszés szerint ízesítjük.
Rooibos tea
Kakukktojás, hiszen egészen más növényről van szó. A dél-afrikai vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) frissen leszedett, szárított hajtásaiból készül. Vörös teának is hívják, teint nem tartalmaz. Rendkívül sok jó hatása ismert. 95-100 fokos vízben hosszan, 8-10 percig áztatjuk, utána leszűrjük.