Nagy divatja van a házi ételízesítőknek, jogosan. Természetesen a boltik között is találunk tartósítószer- és ízfokozószer-menteseket, de otthon is nagyon könnyen elkészíthetjük a saját változatunkat.

Felejtse el a leveskockát! Ezekkel ízesítsen!

Főtt ételízesítő

Mindenféle megtisztított leveszöldséget (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, karfiol, pasztinák) feldarabolunk, kevés vízben só nélkül puhára főzzük. Teszünk hozzá egy héjában meghagyott vöröshagymát (csak a külső, piszkos réteget húzzuk le róla), pár gerezd fokhagymát is. Utána a főtt hagymaféléket kidobjuk, a többit merülőmixerrel pürésítjük. Kicsi üvegekbe töltjük, vizes dunsztban 20 percig gőzöljük. A kamrában sokáig eláll. A felbontott üveget hűtőszekrényben tároljuk.

Aszalt ételízesítő

Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, vöröshagymát, paradicsomot, karalábét, paprikát, káposztaleveleket szükség szerint megtisztítunk, hajszálvékony szeletekre felvágjuk, és aszalógépben vagy sütő maradék melegében zörgősre szárítjuk. Egy-egy nagy csokor petrezselyem zöldjét és zellerlevelet, kevés lestyánt, egy-két levél mentát is megszárítunk. Végül az összest együtt kávédarálóban megőröljük. Dobhatunk mellé pár darab szárított vargányát vagy rókagombát is. Tisztára mosott, pici üvegekbe osztjuk, gondosan lezárjuk, hűvös, sötét helyen tartjuk.

[eadvert]

Sós ételízesítő

Leveszöldségeket, hagymaféléket (vöröshagyma, póréhagyma, fokhagyma), paprikát, paradicsomot, zöldfűszereket (ízlés szerint petrezselyem, kapor, lestyán, zeller, csombor) megtisztítunk és nagyon apróra felvágjuk. A mennyiségtől és a rendelkezésre álló eszközöktől függően aprítógéppel, reszelővel, darálóval. A felaprított zöldségeket lemérjük, beleöntjük egy nagy tálba, és teszünk hozzá a tömege 25-30%-ának megfelelő sómennyiséget. Jól elkeverjük, hagyjuk állni legalább fél napot, majd kis üvegekbe töltjük a levével együtt.

Porcsalmai húsgombócleves

Minestrone fokhagymakrémmel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.