A császármorzsa tulajdonképpen egy ropogósra pirított palacsinta, nincs ember, aki ne szeretné. Olcsó, gyors, egyszerű, ezerféleképpen variálható, könnyen készíthető glutén-, cukor- és/vagy tejmentes változatban is. Étteremben ritkán kapható, aki szereti, süsse meg magának.

Ferenc József csemegéjéért ma is odavagyunk

Eredeti neve Kaiserschmarrn, a császármorzsa a német szó magyar tükörfordítása. Többféle legenda is szól ennek a császári desszertnek a születéséről. Az egyik szerint a vonalaira nagyon vigyázó, karcsú Erzsébet királynénak tálalták először a könnyű, ropogós darabokra sütött omlettet egy kis híg szilvalekvárral. De mivel neki nem tetszett, férjeura, Ferenc József maga elé húzta a tányért, és rögtön meg is ette, annyira ízlett neki. Más vélemények szerint a Kaiser előtag az osztrák hegyi pásztorok nevéből (Kaser) származik. Akárhonnan is kapta a nevét, az biztos, hogy I. Ferenc József osztrák császár és magyar király legkedvesebb desszertje lett.

Alapvetően egy édes omlettet sütünk, liszttel vagy darával dúsítva. A lisztes nyilván krémesebb, a darás ropogósabb. A búzaliszt vagy a búzadara helyett gyakorlatilag bármilyen lisztet vagy darát használhatunk, hiszen a tojások bőven összetartják majd a masszát a szükséges mértékben. A megsült tésztát aztán darabokra vágjuk, és alaposan megpirítjuk. Sütőben egyszerűbb, de vastag talpú serpenyőben is lehetséges. Mindig adunk hozzá valami finom házi lekvárt vagy befőttet, esetleg friss gyümölcsöt.

Nagyika morzsája

Császármorzsa szilvamártással

Reform császármorzsa görög joghurttal, citrommal, áfonyával, mézzel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.