Paszternákkrémleves lime-os avokádóval, fokhagymás-sonkás pirítóssal
Hozzávalók:
6 közepes paszternák
1 avokádó
2 közepes vöröshagyma
8 dkg vaj
3 dl tejszín
fél lime
8 szelet toast kenyér
10 dkg sonka
2 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt sajt
olívaolaj
só
fehér bors
Meghámozzuk a vöröshagymát és a paszternákot, felszeleteljük nagyjából egyforma darabokra, és felrakjuk főni annyi vízben, amennyi épp ellepi. Megsózzuk, teszünk hozzá még öt dkg vajat, és fedő alatt addig főzzük, míg az összes zöldség meg nem puhul. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, összeforraljuk, végül botmixerrel pürésítjük.
Lehúzzuk az avokádó héját, magját kiszedjük, majd a húsát nagyon apró kockára vágjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk, rádobjuk az avokádót, és kicsit megpirítjuk, közben rálocsoljuk a zöld citrom levét, és meghintjük a reszelt héjával. Közvetlenül tálalás előtt készítjük el, ezt rakjuk majd betétként a levesbe.
Megvajazzuk a maradék vajjal a kenyereket, megszórjuk az apróra vágott sonkával, fokhagymával, meghintjük reszelt
TRÜKK
Ha nem kapunk paszternákot, akkor hasonló levest készíthetünk zellerből vagy petrezselyemgyökérből – trmészetesen mindegyiknek más lesz az íze, de az elkészítési módon nem kell változtatni.
Vajas répával és snidlinges túróval töltött csirke, pirított hagymás dödöllével
Hozzávalók:
1 kicsi, kb. 1 kg-os csirke
5 dkg vaj
1 közepes sárgarépa
1 kis csokor snidling
20 dkg túró
20 dkg darált hús
10 dkg liba- vagy kacsazsír
só
bors
A dödölléhez:
80 dkg burgonya
20 dkg liszt
10 dkg zsír
2-3 vöröshagyma
só
Megmossuk a csirkét, leszárítjuk, majd kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. Hagyjuk kicsit állni. Megtisztítjuk, felkockázzuk a répát, majd megfuttatjuk öt dkg felforrósított vajon. Rádobjuk a finomra vágott snidlinget, picit együtt sütjük, majd levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk langyosra hűlni. A túrót krumplinyomón áttörjük, összekeverjük a darált hússal, majd hozzádolgozzuk a kihűlt vajas répát is. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Viszonylag kemény masszát kapunk, amit kézzel a szárnyas fellazított bőre alá tömködünk a mellénél és a comboknál. Kicsi tepsibe tesszük. Öntünk alá 2-3 dl vizet, rálocsoljuk a megolvasztott zsiradékot. Alufóliával lefedjük, és 160-170 fokos sütőben másfél óra alatt megsütjük. Ha szükséges, a végén magasabb hőmérsékleten rápirítunk.
Sós vízben felrakjuk főni a meghámozott, kockára vágott burgonyát. Annyi legyen a fazékban a víz, hogy épp ellepje. Nagyon puhára, szétesőre főzzük. Fakanállal szétnyomkodjuk, és folyamatos keverés mellett hozzászórjuk a lisztet. Kis lángon pöfögtetjük, hogy minél szárazabb legyen a massza, közben a liszt is megfő benne. Olvasztott zsírba mártott evőkanállal kizsírozott tepsibe szaggatjuk, majd a tetejét is átkenjük zsírral. A hagymát meghámozzuk, felkockázzuk, a tetejére szórjuk. 180 fokos sütőbe toljuk takarás nélkül, és barnára pirítjuk.
Sabayon sültgyümölcs-salátával
Hozzávalók:
3 tojássárgája
1 tojás
12,5 dkg cukor
1 evőkanál keményítő
2 dl száraz fehérbor
2 evőkanál narancslé
40-50 dkg vegyes gyümölcs
fél citrom
fél lime
1-2 evőkanál méz
3 dkg vaj
Egy hőálló tálban jól kikeverjük az egész tojást a három tojássárgájával (de nem habosítjuk ki), majd hozzádolgozzuk a cukrot és a keményítőt. Gőz fölé rakjuk, hozzáöntjük a bort meg a narancslevet, és habverővel folyamatosan kavarva sűrűre főzzük.
A gyümölcsöket szükség szerint tisztítjuk, daraboljuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és roppanósra sütjük benne a gyümölcsök egy részét (almát, körtét, kivit, ananászt). Ha kész, levesszük a tűzről, azonnal adunk hozzá egy-két evőkanál mézet, meglocsoljuk a citrom meg a lime kifacsart levével, majd beleforgatjuk a nyersen hagyott gyümölcsöket (bogyósok, narancs). Tányérokba adagoljuk, kanalazunk a tetejére a fehérboros krémből.
Jó tudni
A sabayon (ejtsd szábájon) Olaszországból származik. Eredeti neve zabaione or zabaglione, így is gyakran találkozhatunk vele. Könnyű, főzött krém, alapesetben csak tojássárgáját, cukrot és valamilyen alkoholt (bort vagy pezsgőt) tartalmaz, tehát alapból glutén- és tejmentes.