A gombóc és a nudli nem kérdéses, a barátfülét viszont az ország egyes részein egyszerű gyúrt tésztából formázzák (persze az is nagyon finom). A burgonyát puhára főzzük (lehet héjastul, egészben, de gyorsabb, ha meghámozzuk és felkockázzuk). Fontos, hogy még tűzforrón törjük át. A tésztagyúráshoz viszont ki kell hűteni, mivel ha forró krumplihoz adjuk a lisztet, akkor egyre folyékonyabb, ragacsos massza lesz belőle.
[eadvert]
A falusi asszonyok úgy tartják, hogy akkor lesz a legkönnyebb a tészta, ha minél kevesebb lisztet adunk hozzá, tojást pedig egyáltalán nem. A kifőtt krumplis tésztát hagyományosan pirított morzsára szedjük, de ezt helyettesíthetjük például darált mákkal vagy dióval is. Ugyanebből a tésztából készül az olaszok híres gnocchija is, csak kicsit más a formázása, mint a magyar nudlinak.,