Püspökkenyér
A püspökkenyér, más néven Christstollen, német karácsonyi süteménynek, melynek a csomagolása, és a kinézete (a fehér cukorbevonatnak köszönhetően) is a bepólyázott kisdedre emlékezteti az embereket. A sütemény sűrű kelt tésztából készül, amelyhez lisztet, vajat és mazsolákat használnak fel. Többfajta is létezik már belőle. Népszerű a téli időszakban a mandulás, a vajas, a drezdai, marcipános stollen. Kevésbé ismert még nálunk a vörösboros, a pezsgős, vagy a mákos püspökkenyér. Először 1329-ben említették a Saale-menti Naumburgban, mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát.
Drezdai stollen
[eadvert]
Hozzávalók:
Tészta
- 1 citrom reszelt héja
- 0.5 csipet örölt szerecsendió
- 1 narancs reszelt héja
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 csipet szegfűszeg
- 1 tojás
- 5 gramm vaníliás cukor
- 8.5 dkg cukrozott gyümölcs
- 10 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 3.5 dkg mandula
- 2.5 dkg élesztő
- 1.25 dl langyos tej
- 5 dkg porcukor
- 1.3 cl rum
- 7.5 dkg mazsola
Díszítés
- 7.5 dkg porcukor
- 7.5 dkg vaj
Elkészítés:
- A mazsolát a rumba és kevés meleg vízbe beáztatjuk. A tejet, a porcukrot meg az élesztőt egy tálban jól elkeverjük, és félretesszük. A cukrozott gyümölcsöket és a mandulát apróra vágjuk, a vajat felolvasztjuk.
- A lisztet dagasztótálba tesszük, elkeverünk benne egy csipet sót. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, és a narancs, valamint a citrom reszelt héját. Jól összekeverjük, majd a lisztre öntjük. A tésztát összegyúrjuk, azután hozzáadjuk a lecsurgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát és a kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan átgyúrjuk, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
- A kelesztés után átmozgatjuk, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A közepét elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a tetején, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük a 175 fokra előmelegített sütőben.
- A tetejét még forrón megkenjük az olvasztott vajjal, és vastagon porcukrozzuk. A kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helye tároljuk. Sokáig eláll! Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk belőle.
Még 2 szuper püspökkenyér recept!
Gyümölcskenyér
A püspökkenyérhez hasonló kalács a gyümölcskenyér, amely azonban készülhet akár muffin formában is. Ezt is többnyire az ünnepi időszakban, vagy legalábbis a hűvösebb hónapokban fogyasztjuk. A gyümölcskenyér őse vélhetőleg már az ókori egyiptomi társadalomban is ismert volt, erről árulkodnak a piramisok mélyén talált leletek. Sokáig fenyőmaggal, gránátalmával készítették, csak a középkor után kerültek bele az alapreceptbe az aszalt gyümölcsök, ahogyan a fűszerek is.
Gyümölcskenyértorta
Hozzávalók:
- 12 dkg vaj
- 4 dkg porcukor
- 6 tojás
- 12 dkg fehér csokoládé
- 6 dkg vágott dió
- 12 dkg aszalt gyümölcs
- 15 dkg kristálycukor
- 14 dkg finomliszt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- baracklekvár
- kristálycukor a szóráshoz
- narancslekvár
Elkészítés:
- A vajat a porcukorral habosra keverjük. Beleöntjük a tojások sárgáját, és néhány gyors mozdulattal simára keverjük. A fehér csokoládét gőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük a tojásos masszához. Hozzáadjuk a diót és az aszalt gyümölcsöt is. Nem túl kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a kristálycukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a vajas résszel, és belekeverjük a lisztet is. Olvasztott vajjal vékonyan kikent Zila tortaformába töltjük (hézagmentesen). 160 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük. Kisülés után átfordítjuk, leválasztjuk a szilikonformát, majd kivágjuk a tésztát a karikából. Forró lekvárral lekenjük, és kristálycukorral megszórjuk. A kisült torta üregeibe narancslekvárt töltünk.