Mindenki tisztában van vele, hogy a megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen az izomépítéshez. Ez olyan tény, ami egyaránt érvényes a profi testépítőkre és a hobbi kondisokra is, akik csupán formába szeretnének jönni kicsit. Kellő fehérjebevitel nélkül a diéták sem érnek túl sokat, hiszen enélkül az étrendünk leszűkítése csupán izmainktól vonja majd meg a tápanyagokat. Ez röviden annyit tesz, hogy a szervezetünk előbb emészti fel az izomzatunkat, minthogy elkezdje felhasználni zsírraktárait. A protein esszenciális alkotóeleme sejtjeinknek – pontosan erre vannak a fehérjeturmixok.

Ha edzés, akkor protein shake – vagy mégsem?

Mi a csavar a dologban? Valóban szükséges turmixokat használnunk?

A válasz elég összetett a kérdésre. A berögzült testépítő dogmák közül nagyon sok teljesen alaptalan, a turmix és a csirke rizzsel egyaránt is ide sorolható. Azonban ha kivesszük a megszokott receptet, maguk a fehérjeporok, mint táplálékkiegészítők kiemelt fontossággal bírnak, ha eredményeket várunk edzésünktől. Ez azért van, mert ilyen intenzív igénybevétel esetén nem túl valószínű, hogy képesek lennénk fedezni fehérjeszükségletünket pusztán szilárd táplálékból. Ha azonban ez mégis sikerül, rengeteg felesleges szénhidrátot és/vagy zsírt is beviszünk, ami szintén nem juttat közelebb bennünket egy sportos fizikumhoz. Tehát a fehérjeporok nem véletlenül örvendenek akkora népszerűségnek az egészséges életmódod követők, például a profi sportolók köreiben is. A testépítés világának dogmatikáit azonban feltétlen érdemes újraértékelnünk. Tehát a tápanyagbevitelre kellene fókuszálnunk leginkább az alapelvek megértésével, nem pedig kultuszhívőként mások befásult aszketikus életmódját követnünk. Ahogyan a csirkemell nem az egyetlen lehetséges szilárd fehérjeforrás étrendünkben, úgy a fehérjeporoknak sem a turmixok jelentik a kizárólagos felhasználási módjukat.

Fehérjeporok felhasználása okosan

A turmixok nagyon jól jönnek edzés után, amikor a gyorsan felszívódó fehérjék elengedhetetlenek szervezetünk számára. Csak megiszunk egyet a teremben, és szervezetünk azonnal elkezdi azt emészteni. Vannak viszont más lehetőségeink is a proteinporok felhasználására. Többek között a sütés-főzés során saját gasztronómiai alkotásainkba is integrálhatjuk őket. Fehérjeport rakhatunk palacsintába (úgy a tésztába, mint a töltelékbe), különféle süteményekbe, vagy egyszerűen csak elkeverhetjük az esti adag túrónkkal. Egy kiváló felhasználási módja ezen táplálék-kiegészítőnek a rohanó hétköznapok során, ha belekeverjük a kávénkba. Ezt nem csupán reggel fogyaszthatjuk, de egy termoszban magunkkal cipelve még a legszigorúbb meetingen is lehetőségünk nyílik általa biztosítani szervezetünk számára a szükségleteit. Ahogyan palacsintát is készíthetünk diétás kivitelben, úgy akár fagylaltot is összedobhatnak belőle azok, akik épp ez után sóvárognak az életmódváltás során. A hagyományos proteinturmixokra hamar rá lehet unni, márpedig aki tartósan szeretné élete részéve tenni a sportos mindennapokat, annak nem árt a kreatív gondolkodás – ahogyan a monoton táplálkozás elkerülése sem.

(x)

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.