Amellett, hogy a különböző hagymák nyersen, főve és sütve egyaránt számos étel alapanyagai, rendkívül egészségesek is.

Hagymahatározó kisokos: melyiket mire használd?

Habár az egészségednek azzal teszel jót, ha nyersen fogyasztod, az ízlelőbimbók kényeztetésére inkább a belőle készült ételek alkalmasak. Ott van például a hagymalekvár, a rántott hagymakarika, a hagymával töltött rétes, a pácolt, illetve a sült fokhagyma, vagy a méltán népszerű hagymaleves! Lássuk, hogy a különböző hagymák milyen ízűek és milyen ételekhez melyiket érdemes választani!

ÚJHAGYMA

Zsengén, a hagymafejek kifejlődése előtt kerül ki a földből. Salátákba, vajas kenyérre szórva a legfinomabb, de a körözött ízesítésére is ez a legjobb.

FŐZŐHAGYMA

A nagy méretű, világosbarna, vagy fehér héjú zöldség kevésbé csípős, magasabb a cukortartalma. Töltve és párolva egyaránt felhasználható. Érdemes ezt választani, ha egy ételben a hagymát sokkal inkább az állaga, mint a csípős íze miatt raknánk.

LILA HAGYMA

Édeskés, enyhén fűszeres ízt ad az ételeknek. Nyersen salátába vagy zsíros kenyérre szórva a legfinomabb. De készíthetünk belőle lilahagyma-lekvárt, salátát is vagy csatnit, mindegyik különleges csemege!

lilhagyma-saláta

Fotó: Vidék íze/NAP

MOGYORÓHAGYMA

Salotta néven is árulják ezt a kisebb fejű fajtát. Enyhe íze miatt mártásokba és húsételekbe illik, de a legtöbb ételben a vöröshagyma is tökéletesen helyettesíthető vele.

GYÖNGYHAGYMA

Általában savanyúságként kapható. Remek kiegészítője a hidegtálaknak, szendvicseknek és salátáknak. Íze édeskés, nevét pedig alakjáról kapta.

PÓRÉ

A hosszú szárú fajta nem fejleszt hagymafejet. Enyhe ízű változatából krémleves készülhet, sajttal és sonkával csőben sütve pedig főétel is lehet.

FOKHAGYMA

Az átható illatú, erős ízű fokhagyma többek között a sült húsok, halak és főtt ételek elengedhetetlen hozzávalója. A magyar konyhában is nagy divatja van, de más nemzetek is előszeretettel használják.

VÖRÖSHAGYMA

A magyar konyha egyik fő ízesítője közepesen erős ízű, ez a legelterjedtebb, hazánkban ezt termesztjük és fogyasztjuk leggyakrabban.

MIÉRT SÍRUNK TŐLE?

A vöröshagymában lévő egyik vegyület a zöldség felvágásakor a levegőbe kerül, majd vízzel érintkezve – ami a szemben is megtalálható – savvá alakul, és irritációt okoz. Amennyiben aprítás előtt behűtöd a gumót, szeleteléskor lassabban engedi ki magából ezt a bizonyos anyagot.

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink