Nehéz ellenállni a jeges édességek csábításának. Sajnos a készen kaphatóak egyrészt rengeteg olyan összetevőt alkalmaznak, amelyeket nem igazán szeretnénk megenni, másrészt irdatlan mennyiségű kalória van bennük. Sokkal jobban járunk, ha mi gyártjuk otthon a jégkrémet, minőségi alapanyagokból, adalékok nélkül, észszerű édesítéssel.

Házi jégkrém – megalkuvások nélkül

Sok helyen lehet kapni jégkrémkészítő formákat, nem is drágák, ráadásul csak egyszer kell beruházni, aztán évekig használhatjuk. A kész masszát csak beletöltjük és kifagyasztjuk. A csokoládébevonat már nehezebb ügy, ahhoz kell egy kicsi konyhai gyakorlat, de a legrosszabb esetben csúnyácska lesz (de finom).

Dupla csokis jégkrém mogyorós bevonattal:
Felmelegítünk két deci cukrozatlan sűrített tejet annyira, hogy felolvadjon benne a cukor vagy az édesítőszer. Lehűtjük. 2,5 deci tejszínből habot verünk. 10 dkg étcsokoládét feldarabolunk, gőz felett összeolvasztjuk 3 evőkanál mogyoróvajjal. Összeforgatjuk a tejszínhabot a sűrített tejjel, végül beledolgozzuk az olvasztott csokit is (nem baj, ha kicsit cirmos marad a krém). Jégkrémformákba töltjük, pár órára berakjuk a fagyasztóba. Ha keményre fagytak, kiborítjuk a formából, és megmártjuk egy kis kókuszzsírral összeolvasztott étcsokoládéban, majd megszórjuk tört mogyoróval vagy mandulával.

Gyümölcsrizses jégkrém fehér csokival és pisztáciával:
6 dkg rizst megfőzünk 3 deci tejben. Felmelegítünk két deci cukrozatlan sűrített tejet annyira, hogy felolvadjon benne a cukor vagy az édesítőszer. Habot verünk 2,5 deci tejszínből. Ha minden kihűlt, összedolgozzuk a három alapot (rizs, tej, hab). Beleforgatunk egy nagy marék apróra vágott gyümölcsöt, kis reszelt citromhéjat adunk még hozzá. Formákba töltjük, kifagyasztjuk, majd kifordítjuk, megcsíkozzuk olvasztott fehér csokoládéval, megszórjuk tört pisztáciával.

Tej, tojás és cukor nélkül:
Könnyen készíthetünk szuper egészséges vegán jégkrémeket. Bármilyen érett gyümölcsöt (barack, málna, áfonya stb.) pépesítünk egy-két banánnal, hozzákeverünk pár evőkanál sűrű kókuszkrémet. Néhány csepp sztíviával édesítjük, ízesítjük egy kis fűszerrel (kardamom, fahéj, citromhéj, vanília stb.), formába töltjük és kifagyasztjuk. Így is nagyon finom, de bevonhatjuk olvasztott cukormentes csokival, és megszórhatjuk valamilyen tört maggal (mandula, pisztácia, mogyoró stb.).

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.