Nagyon szeretjük a főzelékeket, de csak feltéttel. A nem túl fűszeres, lágy textúrájú étel kíván maga mellé valami ropogósat, fűszeresebbet, laktatóbbat, így lesz komplett az étkezés.

Hogy ne legyen unalmas a főzelék

Rengeteg a friss zöldség, gyakran kerül az asztalra főzelék. Megszoktuk meg szeretjük is, hogy mindig van hozzájuk valami feltét. Van, aki a tökfőzeléket el sem tudja képzelni egy jó pörkölt nélkül, mások a tükörtojásra esküsznek. Abban viszont mindenki egyetért, hogy valami kell melléjük.

Húsos: bármilyen maradék (vagy nem maradék pörkölt), tokány, ragu. Egyben sült karaj vagy tarja szeletelve, frissen sült vagy párolt húsok. Rántott hús. Szalonna, virsli, sonka, bacon sütve, pirítva.

Tojás: klasszikus tükörtojás, buggyantott tojás, tökéletes tojás, kemény tojás. Omlett, rántotta.

Zöldséges: pirítva (cukkini, gomba, padlizsán, karfiol, paprika, stb.), ragunak elkészítve, sütőben ropogósra sütve vagy rántva.

Három egyszerű, olcsó és pár perc alatt összedobható recept a fentiek mellé:

Fűszeres bundás kenyér
Felverjük a tojásokat egy tálban, és a szokásos só és bors mellett teszünk még hozzá egy-egy csipet őrölt koriandert és gyömbért is. Megmártunk benne egyesével, egymás után négy szelet kenyeret, lassan, hogy legyen idejük felszívni a fűszeres tojást. Bő, forró zsiradékban pirosra sütjük a kenyerek mindkét oldalát.
Mozzarellával töltött rántott rizsgolyó
30-35 deka maradék rizottóhoz vagy főtt rizshez hozzákeverünk egy-két evőkanál mascarponét vagy más krémsajtot, két-három evőkanál reszelt parmezánt (a sima főtt rizst kicsit erőteljesebben kell fűszerezni). Kis gombócokat formázunk a masszából, a közepükbe belenyomunk egy-egy mini mozzarellagolyót. A szokásos módon panírozzuk, és bő, forró zsiradékban pirosra sütjük.
Sült tofu
A normál vagy füstölt tofut vastagabb szeletekre vágjuk. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, és megsütjük benne a szeletek mindkét oldalát.

Pár főzelékrecept gondolatébresztőnek:

Csicsókás kelkáposzta-főzelék

Sült paprikás kukoricafőzelék

Sütőtökös kelkáposzta-főzelék fokhagymás pulykasülttel

Vaszabis, pirított hagymás burgonyafőzelék

Petrezselymes karalábéfőzelék sült oldalassal

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.