Nagy divatja van a házi kenyérsütésnek. Az igazán menők kovászos péktermékekben utaznak, de változatlanul sütünk azért időnként élesztővel is, nem mindig van idő és energia a kovászos alkotások pátyolgatására. Akár így, akár úgy készül, a frissen sült házi kenyerek mindig nagyon finomak, érdemes belevágni.

Házi pékek lettünk, sokan

Nehéz követni a kovászos kenyerek receptjeit, sok bennük az eddig ismeretlen szakkifejezés. A leggyakrabban használtakat összegyűjtöttük, ennek a kis szótárnak a segítségével könnyebb megérteni a leírásokat és a videókat.

Kovász (vadkovász): liszt és víz folyamatos fermentációja (erjesztése) révén létrejövő tészta, amelynek a mikroorganizmusai főleg tejsavbaktériumok és vadélesztő.

Autolízis: összekeverjük a lisztet a vízzel. Nem dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva hagyjuk állni akár 2-3 órát is, ezalatt elkezd kialakulni a gluténháló. Jobb szerkezetű, rugalmasabb lesz a tésztánk tőle.

Bulk: az az idő, amely a só bedagasztásától a formázásig eltelik. Eközben folyamatosan feszesítjük a tésztát, általában többféle hajtogatással. A hőmérséklettől függően az egyes hajtogatások között 30–60 perc telik el.

Coil-hajtás: négyzet vagy téglalap alakú dobozban pihenő tésztával a legkönnyebb, az egyik oldalt felemeljük, ameddig engedi az alapanyag, majd a tésztacipó alá engedjük. Ugyanezt ismételjük a másik három oldallal is.

Laminálás: a lehető legnagyobbra húzogatjuk a pihentetett tésztát (mintha rétest nyújtanánk), majd összehajtogatjuk.

Sziromhajtás: alulról felülre hajtogatunk, megfogjuk a cipó oldalán a tésztát, hosszan felhúzzuk (ameddig engedi a nyers tészta), majd ráhajtjuk a cipó tetejére, ezt a mozdulatot ismételjük körben.

Kovászos házi kenyér

Gluténmente skovászos kenyér

Tündi joghurtos, petrezselymes, többmagos kenyere

Áfonyás-mogyorós tönkölykenyér

Gyors formakenyér

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink