Feloldunk a langyos vízben egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felhabosodni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést vájunk. Ide öntjük a joghurtot, az olajat, a lereszelt fokhagymát (vagy a fokhagymaport), végül a felfutott élesztőt. Szépen kidagasztjuk.
A napraforgómagot száraz serpenyőben világosra pirítjuk, ha langyosra hűlt, belegyúrjuk a tésztába az összevágott petrezselyem zöldjével együtt.
Gombócot formázunk belőle, letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
Utána enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, cipót formázunk, és ismét hagyjuk kelni fél órát.
Végül áttesszük egy papírral fedett sütőlapra. A tetejét lekenjük vízzel, keresztben bevágjuk. 200 fokra felmelegített gőzös sütőbe toljuk, 5-10 percig így sütjük. Levesszük a hőfokot 175 fokra, még körülbelül háromnegyed óra alatt készre sütjük.
Így lesz villámgyorsan friss kenyered: szódás cipó lépésről lépésre