Mi így készítjük: a friss szelídgesztenyét megmossuk, és hideg vízbe áztatjuk pár órára. Utána a külső kemény és a belső vékony héját is átvágva egy jó éles késsel egy-egy keresztet metszünk mindegyik szemre. Bő vízben körülbelül félóra alatt puhára főzzük. Még forrón meghámozzuk (ha kihűl, sokkal nehezebben jön le a héja). Aprítógépben pürésítjük, majd ízlés szerint adunk hozzá némi cukrot, mézet vagy valamilyen szirupot, valamint egy kis rumot. Ínyencek a pürésítés előtt a meghámozott szemeket tovább főzhetik egy kis vaníliás tejszínben. Sok idő, nagy macera, de megéri.
A kész masszát aztán pont úgy használhatjuk, mint a fagyasztott testvérét. Hagyományos burgonyatörőn átnyomjuk. Jó minőségű tejszínből enyhén édesített tejszínhabot verünk (a műtejszíneket felejtsük el). Kis tálkákba rétegezzük ezt a két alapanyagot, tetszés szerinti sorrendben és rétegszámban.