Általában olyan alapanyagokat részesítünk előnyben, amelyek megteremnek a közeli környezetünkben, ilyenkor, ősszel káposztát, sütőtököt, burgonyát, céklát, stb. De néha azért csak megkívánjuk a krémes avokádót. A nagy élelmiszerüzletekben többféle is kapható, nehéz megállapítani, hogy kőkemény-e vagy már megérett a fogyasztásra.

Honnan tudjuk, hogy érett-e az avokádó?

A kemény avokádó élvezhetetlen, a túlérett keserű, ehetetlen. Nehéz kívülről eldönteni. A héj színe nem igazít el, a fajtájától függ, hogy zöld, fekete vagy barnás színű. Az üzletekben általában még éretleneket árulnak, mivel ez könnyebben szállítható, tárolható.

Az éretlen zöldség könnyen felismerhető a keménységéről. Ha ilyet vettünk, akkor tartsuk a konyhapulton pár napig, szépen meg fog puhulni. Gyorsíthatjuk az érését, ha papírzacskóba rakjuk, és teszünk mellé egy banánt, egy almát vagy egy paradicsomot. Ha találunk a zöldségesnél olyan példányt, amelyiknek szép, fényes a héja, de érezhetően puha, akkor válasszuk inkább azt, mert rögtön fogyasztható. Ha kifordítjuk a rajta maradt szárcsonkot, és barnás-fekete a helye, akkor viszont már túlérett a zöldség, ne vegyük meg. Akkor jó, ha halványzöld ez a pont. Ha megfelelő érettségűnek ítéljük az avokádót, felvágjuk, de ha mégis keménynek találjuk, még mindig megmenthetjük. Dörzsöljük be citrommal, hogy ne barnuljon be, illesszük újra össze. Csomagoljuk be szorosan átlátszó fóliába, és rakjuk a hűtőbe, pár nap alatt meg fog érni.

Fetás csicseriborsó-saláta fokhagymás avokádóval

Szezámos harcsával töltött rétes avokádósalsával

Pirítós citrusos avokádókrémmel

Avokádós borsóleves

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink