A csirkemell jó választás akár vasárnapi ebédnek, akár hétköznapi vacsorának, viszonylag olcsó és sokféleképpen elkészíthető. A roston sült csirkemell az egyik legegyszerűbb választás, ha gyors ételt szeretnénk, ám nem mindig sikerül tökéletesre elkészíteni. Ha megfogadod tanácsainkat, akkor omlós és szaftos marad a hús.

Így készíthet omlós, szaftos csirkemellet

A csirkemell az egyik legkedveltebb alapanyag. Amellett, hogy beleillik a diétás étrendben, sokan azért is szeretik, mert gyorsan kész van. Ám bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy nem sikerült omlós, szaftos csirkemellet sütnie. A hús kiszáradt, vagy éppen rágós maradt a közepe. Pedig egyáltalán nem nagy ördöngösség ízletes csirkemellet készíteni.

HOZZÁVALÓK:

2 db kicsontozozott, bőr nélküli csirkemellfilé
2 ek olívaolaj

bors
vaj
1 db citrom leve

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

1.

Első lépésként melegítsen fel egy serpenyőt, a sütőt pedig kapcsolja be és melegítse elő 150 fokra. Amíg az edény melegszik, addig a csirkemellről itassa fel a felesleges nedvességet, klopfolni nem szükséges. A filék mindkét oldalát óvatosan locsolja meg az olívaolajjal, majd sózza, borsozza.

2.

Ha a serpenyő tűzforró, akkor helyezze bele a csirkemell darabokat és oldalanként 3-3 percig süsse, amíg kérget nem kap mindkét fele. A húst ne villára szúrva fordítsa meg, használjon inkább csipeszt.

3.

Miután a csirkemell szép piros kérget kapott serpenyőstől tegye be a sütőbe és 15 percig süsse.

4.

A sütőből vegye ki a serpenyőt, és tegyen bele kb 5 dkg vajat, és amikor a vaj elolvadt locsolja meg vele és a kifacsart citromlével a filéket. 2-3 perc pihentetés után szeletelheti is az omlós, szaftos húst.

A sütőből kivéve pihentessük a húst /Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

FŰSZEREZÉS, PÁC

A só és a bors mellett bármilyen fűszert használhat. A serpenyőben megszórhatja a húst friss rozmaringgal, kakukkfűvel, vagy csilivel, tehet rá zúzott fokhagymát is. Készíthet pácot is. Arra viszont figyeljen, hogy a hús legalább 30-60 percet álljon a pácban.

KÖRET

A csirkemellet azért is szeretjük, mert bármilyen köret illik hozzá. A roston sült húst tálhatja rizzsel, krumplival, salátával, vagy az egészségesebbnek számító kölessel, bulgurral, quinoával.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink