Habár a krumpli megfőzése sokak számára a vajas kenyér elkészítésével egyértékű konyhai művelet, azért mégis van, akinek fejtörést okoz, akár a pucolt, akár a héjában főtt változatnak állna neki, hogy mégis mennyi ideig, mennyi és milyen vízzel, mennyi sóval főzze meg?

Így készíthetsz tökéletes főtt krumplit – lépésről lépésre!

A HÉJÁBAN FŐTT BURGONYA
Ha a legkevesebb anyag és ásványi anyag veszteséggel szeretnél dolgozni, és nem sürget az idő, a héjában főtt változatot javasoljuk – már csak azért is mert közvetlenül a krumpli héja alatti rész tartalmazza a legtöbb vitamint, és így lesz a legzamatosabb az ízélmény.

[eadvert]

A megfelelő típusú burgonyából – a „B” kategóriajelű krumplik tartoznak ide – nagyjából egyformákat válogatunk, folyó víz alatt alaposan megmossuk, egy hústűvel megszúrkáljuk – hogy minél jobban átjárja a szemeket a só, és, hogy minél hamarabb megfőjjenek -, majd egy fazékba tesszük a szemeket, hideg vízzel felengedjük, és megsózzuk. A krumplit bátrabban sózzuk, mint a tésztát: ha 1 kg burgonyához 1 evőkanál sót adunk, abból baj nem lehet.

Nagy lángon kezdjük a krumpli főzését, de ha felforrt a víz, azonnal vegyük lejjebb a hőfokot, különben kifut a keményítős főzővíz, amit megkövülve vért izzadva tudunk csak levakarni a tűzhelyünkről. Közepes lángon pezsegtessük tovább, amíg puhára nem fő.

Bár ahány krumpli, annyi féle főzési idő, de nagyjából 25 perc elteltével már tesztelhetjük, hogy megfőtt-e már: szúrjunk bele egy villát vagy egy hústűt, és ha könnydén beszúrható-kihúzható az eszközünk, akkor van készen.

Meghámozni úgy a legegyszerűbb, ha folyó langyos víz alát tesszük, és kézzel szinte lesímogatjuk róla a héjat. Ha krumplipürét készítünk belőle, fontos, hogy a lehető legmelegebben pucoljuk meg, még szinte forrón – azbeszt kezűek előnyben! -, mert a hideg krumpliból készített püré állaga gumiszerű lesz csomós.

A SÓS VÍZBEN FŐTT KRUMPLI
Íme a világ legegyszerűbb körete: a főtt krumpli, amiből készülhet petrezselymes burgonya és krumplipüré is .

A főtt krumplihoz a burgonyákat megpucoljuk és megmossuk, majd kb. 2-3 cm-es kockákra vágjuk

A felkockázott krumplit egy lábasba tesszük a hideg vízzel és sóval. Lefedjük, és nagy lángon melegíteni kezdjük. Amikor felforrt a víz, takarékra vesszük a lángot, majd nagyjából 10-12 perc alatt puhára főzzük a burgonyát.

Ha megpuhult a krumpli, leszűrjük, és egy tálba tesszük, ahol némi olvasztott zsiradékkal vagy olívaolajjal is összeforgathatjuk, petrezselyemmel, kakukkfűvel vagy snidliggel is meghinthetjük.

A MIKRÓS TRÜKK
Mikróban krumplit főzni egyszerűbb, mint gondolnátok. Ha gyorsan készítenétek köretet, próbáljátok ki a mikrós főtt krumpli receptet!

A megpucolt, kockára vágott burgonyát a sóval elkeverjük, és lefedve 5 percre a mikróba tesszük a legmagasabb fokozatot használva.

Ha a krumpli öreg, vagy már kicsit szárazabb, mielőtt betesszük a mikróba főni, meglocsoljuk kevés tejjel.

Miután lejárt a főzési idő, kivesszük a megfőtt krumplit mikróból, és hozzákeverjük a vajat vagy a margarint. Hagyjuk, hogy elolvadjon rajta, majd ismét összekeverjük.

Visszatesszük a mikróba, de már csak közepes fokozatra/hőmérsékletre, és további 5 percig főzzük. A mikrótól is függhet a főzési idő, ha még picit kemény, hagyjuk 1-2 percig a készülékben.

Így készíts hercegnőburgonyát házilag

Így tehetjük tönkre a krumplipürét – 7 dolog amire figyelni kell!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.