MIÉRT HÍVJÁK LAGZIS KRUMPLINAK?
A Heves megyében élők szinte biztos, hogy kapásból vágják erre a választ, hiszen a ’80-as ’90-es években nem volt olyan lakodalom a megyében, ahol ne szolgáltak volna fel lagzis krumplit. Korábbi feljegyzések szerint a receptet egy Gyula nevű szakács alkotta meg, ezért sok helyen nemcsak lagzis krumpliként, hanem Gyula krumpliként is emlegetik ezt az ételt. A lakodalmakban segítkező asszonyok pedig hamar megtanulták a receptet, így a nagyobb családi ünnepek alkalmával is egyre többször került a főmenü mellé köretként az asztalra a lagzis krumpli.
MILYEN ALAPANYAG KELL HOZZÁ?
A lagzis krumplihoz nem sok alapanyag szükséges. A bevásárlólistádra a krumplin kívül a tejfölt, a sajtot, a vajat vagy a margarint és a sót írd fel. Ha hagyományos, nagyméretű gáztepsiben készíted el, akkor kb az alábbi mennyiségekre lesz szükséged:
[eadvert]
2 kg krumpli
só
8 dl tejföl
15 dkg vaj/margarin
35 dkg sajt
HOGYAN KÉSZÍTSD EL?
A lagzis krumpli elkészítése egyáltalán nem bonyolult, olyannyira nem, hogy a kezdő szakácsok is bátran hozzáfoghatnak.
1. A krumplit előző este héjastul félkészre főzzük (vigyázzunk arra, hogy ne legyen túl puha). Ha kihűlt, meghámozzuk, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Erre azért van szükség, mert ha hideg a krumpli, könnyebb lesz reszelni.
2. Egy tepsit kikenünk vajjal. A krumplit nagylyukú reszelőn lereszeljük, és a harmadát a tepsibe szórjuk, megsózzuk. A vajból apró darabokat szórunk közé, meglocsoljuk tejföllel, hogy jó szaftos legyen. Végül szórunk rá reszelt sajtot.
3. A hozzávalókat ezután addig rétegezzük, amíg el nem fogynak. A tetejére reszelt sajtot teszünk.
4. A lagzis krumplit előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején, ez kb. 30-40 perc.
MIHEZ EHETJÜK?
A lagzis krumpli már önmagában is nagyon laktató, elég mellé akár egy zöld saláta. A lakodalmakban viszont sült húsok és rántott ételek mellé kínálták. Remek köret lehet akár a vasárnapi rántott hús mellé.