Cézár salátának álcázva rengeteg étellel találkoztam már. Ám tisztázzuk, hogy az eredeti cézár salátába nem kerül sem trappista, sem főtt tojás, ahogyan sonka sem. Nézzük, hogy miből is áll ez a régi, egyszerű, de nagyszerű saláta!

Így készül az igazi cézár saláta

Nem könnyű minden étel eredetét megtalálni, kibogozni. Ám a cézár saláta esetében általában egyetlen történetre bukkanunk, amely szerint az étel megalkotója az Olaszországból az egyesült Államokba emigrált Ceasar Cardini. A férfi San Diegoban élt, de Mexikóban üzemeltetett éttermet. Itt alkotta meg az ételt is egy olyan július 4-én, amikor elárasztották a turisták az éttermét. Ő pedig a raktárban található élelmiszerekből, elkészítette a cézár salátát. Ám egy másik történet szerint receptversenyre készítették ezt a salátát. Akárhogyan is, az eredeti verzió receptjében és hozzávalóiban nincs különbség.

  • Az eredeti cézár salátához római salátát használnak. Ennek a különlegessége, hogy kicsit dió ízű, legjobb a belső, friss, ropogós része. Hátránya, hogy ritkán lehet kapni, ám, ha megszerezzük, akkor alaposan mossuk le a salátát! Ne használjunk mindenféle keveréket, hanem csakis ezt.
  • Kerül bele pirított kenyér, vagyis kruton. Ezt otthon is elkészíthetjük, sőt, akkor a legjobb! Használjunk hozzá 2 gerezd fokhagymát, 3 ek. extraszűz olívaolajat és 2 szelet kenyeret.
  • Valamint vékonyan szelt, vagy reszelt parmezán.
  • Erre pedig cézár öntetet locsolnak, ami nem majonéz! Az öntetbe kerül: dijoni mustár, fokhagyma, szardella. Az eredeti receptben még Worcestershire szósz szerepelt, amit ma már nem használnak.

Ez a cézár saláta, amelybe alapvetően nem kerül sem hal, sem csirke. Ha már grillezett csirkemellet tesznek bele, akkor a helyes megnevezése: Cézár saláta csirkével.

Cézár-saláta fokhagymás krutonnal

Cézár-saláta, ahogy Zsuzsi szereti

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.