A bolognai, valamint a milánói után, a carbonara az egyik legnépszerűbb tésztaétel. Ám sokan tévesen, számos olyan alapanyagot is raknak bele, amire nincs szükség. Nézzük, hogy született ez az étel, és milyen az eredeti recept!

Így készül az igazi Spagetti carbonara

A carbonárának is ezernyi, de legalább három története van, amely fellelhető az interneten. Az valamennyi történetben egyezik, hogy az étel Rómából, vagy annak környékéről származik. Mondják, hogy a hegyek között dolgozó szénégetők étele volt, mások úgy vélik, hogy a második világháború után amerikai katonák vitték be a tojásport Rómába, ahol az a háború utáni élelmiszerhiánnyal és az olasz tésztafőzési hagyományokkal találkozva megszületett a recept. Természetesen az eredeti carbonárába tojást, s nem tojásport rakunk, s ha már itt tartunk, akkor egyéb, boltban kapható porokkal sem érdemes próbálkozni. Akkor mégis miből készül az eredeti carbonara?

  • spagetti tészta
  • nyers tojássárgája
  • apróra vágott húsos szalonna
  • érlelt, kemény sajt (pecorino, esetleg parmezán)
  • bors, só
  • fokhagyma

Egyesek még az eredeti recepthez sorolják a petrezselymet, valamint a szerecsendió is. Az azonban biztos, hogy amennyiben eredeti carbonára készítésére adjuk a fejünket, ami egyébként pofonegyszerű, akkor felejtsük el a tejszínt, a fehérbort, vagy éppen a reszelt citrust is! Ezek ugyanis nem kellenek bele, vagy azt már nem carbonárának hívják.

Hogyan készítsük el 4 személyre?

Hozzávalók: bors, só, 4 tojás, 20 dkg húsos szalonna, 2 evőkanál olívaolaj, 44 dkg spagetti, sajt (pecorino, esetleg parmezán)

  • Egy jó nagy serpenyőben az olívaolajon ropogósra sütjük a felkockázott szalonnát. Bő, sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, de a főzőlevéből egy csészényit megőrzünk. A leszűrt tésztát rászedjük a szalonnás alapra, ráöntjük a félretett tésztalevet, és jól összeforrósítjuk. Egy kisebb tálban villával felverjük a négy tojást, fűszerezzük sóval, frissen őrölt fekete borssal. Hozzákeverünk négy evőkanál reszelt parmezánt is. Ezt a keveréket ráöntjük a forró tésztára, és már csak rövid ideig sütjük, nagyon kicsi hőfokon, kevergetve, hogy a tojás még krémes maradjon. Azonnal tálaljuk, adunk még mellé külön egy kis reszelt parmezánt, mindenki megszórhatja vele az adagját.

További tésztaételek!

Kedvenc húsos spagetti

[eadvert]

Bolognai spagetti

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink