Nincs nyár főtt kukorica nélkül! A legjobb, ha magad főzöd, mert nem biztos, hogy a strandokon árult csövek frissek, roppanósak, zamatsak. Eláruljuk, hogyan lesz tökéletes!

Így lesz tökéletes a főtt kukorica – 5 lépésben!

1. Kellemes illatú, telt, egészséges csöveket vásárolj, amelyeken rajta van a minél üdébb zöld színű héj (a csuhé), mert ez véd a kiszáradástól. Érdemes óvatosan széthúzni a leveleket és frissességi próbát végezni: az a cső jó, amelyiken könnyen bele tudod mélyeszteni a körmödet a szemekbe, és a nyomás helyén tejszerű fehér lé buggyan ki. Ne tárold 2 napnál tovább, mert sokat veszíthet kellemesen édeskés ízéből.

2. Távolítsd el a héjat – a csuhét – de csak legfelső réteget dobd ki, a többi levelet tedd félre. Ezután szabadulj meg a bajuszszálaktól, majd egy éles késsel válaszd le a kukoricacsövek csúcsos végéről azt a részt, ahol nincsenek szemek, vagy nagyon aprók. A túl hosszú csöveket feldarabolhatod. Éles kést használj, és lehetőleg ne sértsd meg a szemeket. Végül a csöveket és a félretett leveleket is mosd meg folyó víz alatt.

3. Béleld ki egy kellően nagy edény alját a félretett levelekkel. Rendezd el rajtuk a megtisztított, szükség esetén kisebb darabokra vágott kukoricacsöveket, majd takard be őket vékonyan a maradék csuhéval. Erre önts lassan annyi hideg vizet, hogy az egészet ellepje, és forrald fel közepes tűzön. Forrás után kapcsold lejjebb a tűzhelyt, fedd le az edényt és gyöngyöző vízben főzd tovább a kukoricát, ameddig szükséges. A csemegekukorica a zsengeségétől függően 10-35 perc alatt megpuhul, de a legjobb, ha 10 perc után, 10 percenként kóstolgatod! A kellően megfőtt kukorica azonnal ehető. A későbbi fogyasztásra szánt csöveket a főzővízben hagyhatod, a teljesen kihűlteket pedig folpakba csomagolva a hűtőbe teheted.

4. Sózni tilos, mert kemények lesznek tőle a szemek!

5. Nagy szemű sóval forrón meghintve fenséges csemege önmagában, vagy pestóval és különféle fűszervajakkal feltuningolva. Továbbá kiváló alapanyag pl. leveshez, salátához, salsához és tócsnihoz.

Tormás-sonkás karajszelet grillezett kukoricával

Csilis grillezett kukorica feta sajttal

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.