Az írek hagyományos szódás kenyere kelesztés nélkül készül, egy óra alatt megvagyunk vele, így ha korán nekilátunk, a család már ezt eheti reggelire!

Így lesz villámgyorsan friss kenyered: szódás cipó lépésről lépésre

A következő szódás kenyér recepttel azoknak szereténk segíteni, akik elfelejtették, hogy ma ünnepnap van, és minden zárva, ám kifogytak a kenyérből, és nincs idejük fél-egy napot várni, míg egyszer-kétszer megkel a házi cipójuk!

HOZZÁVALÓK: (1 darabhoz)

35 dkg liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű)
1/2 tk só (8 g)
1/2 tk szódabikarbóna (2,5 g)
3 dl író (vagy joghurt és tej vagy kefir és tej vagy tejföl és tej 2/3-1/3 arányban keverve)

ELKÉSZÍTÉS:

1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tálban elkeverjük a lisztet a sóval és a szódabikarbónával. Csinálunk egy krátert a liszt közepébe, beleöntjük az írót, és gyorsan összegyúrjuk. (Nem túl kemény, de nem is túl ragacsos tészta a cél, így ha száraznak tűnne, adjunk hozzá még egy nagyon kevés tejet.)

2. A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és átgyúrjuk. A masszából golyót formázunk, majd kb. 3-4 cm vastag koronggá lapítjuk. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőtálba tesszük, és aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt. Akkor jó, ha az alja megkopogtatva kongó hangot ad. Tálalás előtt rácson hagyjuk kb. 15 percig hűlni.

Süssön otthon házi zsemlét – variációk!

7 egyszerű lépés: így süssön otthon ropogós kenyeret!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink