Unja, hogy nem kap a boltban „normális” zsemlét? Három bevált receptet hoztunk, amelyeket érdemes kipróbálnia!

Süssön otthon házi zsemlét – variációk!

A dagasztás nélküli kenyerek őrülete már többször is végigsöpört az országon az elmúlt években. Nem is csoda, hiszen nagyon kevés munkával pont azt a kenyeret süthetjük meg, amire mindig is vágytunk: különösen jóízű, ropogós héjú, szépen szeletelhető, sokáig friss marad (már persze ha nem falja fel a család az első napon). Érdemes kicsivel több munkát belefektetni, és péksüteményeket gyártani a tésztából – tökéletes reggelire, tízóraira, és méltó társa a húsvéti sonkának és tojásnak is.

Tudta?

A zsemle szó őse a latin simila, melynek jelentése: a legfinomabbra őrölt búzaliszt

Íme néhány alapszabály, amit érdemes betartani!

  1. A zsemle akkor lesz a legszebb, ha úgy formázzuk, hogy egy tésztadarabot kicsit kilapítunk, és felülről körben húzogatjuk lefelé, mindig aláhajtva egy-egy részt, így felül szép gömbölyű lesz, az alján pedig a kelés után már nem fognak látszani az összeillesztések.
  2. Az alábbi receptek tésztájából nagyon egyszerűen készíthetünk szögletes kenyeret is, csak tegyünk 1 deciliterrel több folyadékot a száraz keverékhez (mivel úgyis formában sütjük, lehet lágyabb a tészta). Ugyanúgy járunk el, mint a zsemléknél, csak a végén hosszúkás hurkát alakítunk ki, s ezt belefektetjük egy sütőpapírral kibélelt hosszúkás sütőedénybe. Valamivel hosszabb a sütési ideje is.
  3. Ha teljes kiőrlésű lisztet vásárolunk, válasszuk az ellenőrzött gazdálkodásból származót, mivel ezek a lisztek tartalmazzák a megőrölt külső réteget is, és a növényvédő szerek maradványai általában itt halmozódnak fel.

Készíts otthon fehér zsemlét! A receptet itt találod!

Készíts otthon rozsos zsemlét! A receptet itt találod!

Készíts otthon lenmagos tönkölyzsemlét! A receptet itt találod!

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink