Nem múlhatnak el sült gesztenye nélkül az őszi és a téli hónapok. Ellenállhatatlan illata, puha belseje elengedhetetlen velejárója ezeknek az évszakoknak. Ahhoz, hogy ne csak az utcai árusoktól tudj tökéletes csemegét szerezni, hanem otthon is el tudd készíteni, néhány dologra oda kell figyelned.

Így süss otthon gesztenyét – videó!

A sült gesztenyét elkészíteni otthon sem ördöngösség, a zöldségesnél némi túlzással egy egész kilót kapunk annyiért, amennyiért az utcán azt a kis tasaknyit. Ha úgy döntünk, hogy belefogunk, nem kell izgulni, ugyanis ha betartunk pár szabályt, akkor 20 perc múlva már ehetjük is a tökéletesre sült, aranyló golyócskákat.

Bár a gesztenyét a legjobb parázs fölött sütögetni, ám ha épp nincs kéznél, (és általában nincs), nem kell elkeseredni, mert sütőben is kiválóan el tudjuk készíteni!

Szabályok gesztenyesütéshez:

  1. Csak friss példányokkal dolgozz! Feszes bőrű, hibátlan darabokat keress, amiken se lyukak, se penész nincs.
  2. Vásárláskor próbálj nagyjából egyforma méretű szemeket választani, így biztos lehetsz abban, hogy mind egyszerre sülnek majd át.
  3. A nyers gesztenyét használd fel minél hamarabb, és a hűtőszekrényben se tárold 3-4 napnál tovább.
  4. A gesztenyéket sütés előtt X alakban be kell irdalni. Fontos, hogy a héjat mindenképp átvágd és ne csak karcoljuk. Ha ugyanis nem vágod át elég mélyen, a hő hatására keletkező gőztől a gesztenyék egyszerűen felrobbannak.
  5. Megfelelő hőfokon a gesztenye meglepően gyorsan, 15-25 perc alatt megsül.
  6. A gesztenyéket még melegen kell meghámozni! Ha kihűltek, ez a művelet sokkal nehezebbé válik!
  7. Bár határozottan van valami romantikája annak, hogy az ember agyonégeti a kezét gesztenyepucolás közben, ám van a hámozásnak jóval könnyebb módja is. Fogj egy tiszta konyharuhát és szórd bele a már átsült gesztenyét. Ezután fogd össze a konyharuha négy sarkát az egyik kezeddel, miközben a másik kezeddel gyengéden masszírozd a tartalmát. Így a héjak jóval egyszerűbben lejönnek!

A sült gesztenye sütésének menetét olvasd el a Mindmegette.hu-n!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.