A német konyháról sokan azt tartják, hogy nem érdemes az igazi figyelemre, hiszen csak kolbászból és párolt káposztából áll. Ettől nagyobbat nem is tévedhetnének!

Így született meg a Holstein-szelet

Elég csak a Holstein-szeletre gondolni, és máris beláthatjuk, a meglepő kombinációk sem állnak távol a germán ízléstől. Különösen, ha nem marad ki a két legérdekesebb hozzávaló a receptből! Az ízletes Holstein-szelet egyes feltételezések szerint Schleswig-Holstein északi német tartományról kapta a nevét. De valószínűbbnek tűnik az a történet, amely a 19. század végére teszi az étel létrejöttét. E szerint a mindig sietős, de nagyétkű Friedrich von Holsteinnek köszönhetjük ezt a fogást. Azon túl, hogy nagyszerűen kiismerte magát a politika útvesztőjében – a rossz nyelvek szerint nem kevés köze volt Bismarck bukásához –, nagyon értett a konyhához is.

[eadvert]

Állítólag az ő útmutatásai szerint készítette el a berlini Borchardt étterem szakácsa az első, később róla elnevezett borjúszeletet. Az eredeti változatban a borjúhúsból készült rántott húst tükörtojás koronázza meg.

Ha itthon rendelünk egy étteremben Holsteinszeletet, általában natúr húst kapunk tojással a tetején, két alapvető hozzávaló pedig többnyire elmarad az eredeti recepthez képest: a szardellafilé és a kapribogyó. Pedig éppen ezek teszik érdekessé a fogást, hiszen meghatározó ízükkel és eltérő állagukkal feldobják az osztrák rántott hús, vagyis wiener schnitzel német változatát. A húshoz még pirított, vajjal megkent kenyérszeleteket is kínáltak.

Holstein-szelet

Hozzávalók:

4 nagyobb borjúszelet
só frissen őrölt bors
szerecsendió
olaj
4 db tojás
szardellafilé
kapribogyó
liszt
tojás
zsemlemorzsa

Elkészítése:

A kissé kiklopfolt hússzeleteket megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy kevés szerecsendióval, majd a szokásos módon panírozzuk.

Egy nagy serpenyőben felforrósítuk olajat, és a hússzeleteket mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Lecsepegtetjük róluk a felesleges olajat.

Egy másik serpenyőben megsütjük a tükörtojásokat, amelyek akkor jók, amikor a fehérje már szilárd, de a sárgája még kellemesen lágy és folyós.

Tálaláskor mindegyik hússzeletre egy tükörtojást teszünk, majd a húsokra halmozzuk az apróra darabolt szardellafilét és kapribogyót.

Így lesz tökéletes a tojásos nokedli

Így lesz villámgyorsan friss kenyered: szódás cipó lépésről lépésre

Így lesz tökéletes a marhahúsleves

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.