1. NEM JÓ TÍPUSÚ KRUMPLIT VETTÜNK
Minél magasabb egy burgonya keményítőtartalma, annál krémesebb, selymesebb, habosabb lesz a püré. Könnyen fövő, sárgás héjú, illetve B vagy C jelzésű burgonyát vásároljunk! A többit sokkal tovább kell törni, és keverni ahhoz, hogy krémes legyen, ám ezzel könnyen gumiszerű állag lehet a végeredmény.
2. NEM SÓZTUK MEG A FŐZŐVIZET
Amikor a krumpli fő, a benne lévő keményítőnek köszönhetően magába szívja a vizet, és – ha tettünk bele – a sót is. Ha ebben a fázisban rendesen megsózzuk, kevesebbet kell utólag beletenni, mondjuk, amikor már összkevertük a vajjal, a tejjel és a többi hozzávalóval, vagy épp tálalás után.
[eadvert]
3. FORRÓ VÍZBEN TETTÜK FEL A FŐNI A BURGONYÁT
Ha meleg vízben tesszük fel főni a krumplit, félő, hogy nem puhul meg egyenletesen minden szem, és míg az egyik már szétesik, a másiknak még kemény marad a belseje. Mindig hideg vízben tegyük fel főni, sózzuk meg, forrajuk fel, majd vegyük vissza közepesre a hőfokot, és ha a villa könnyedén belecsusszan a krumpliszemekbe, már szűrhetjük is.
4. VIZESEK MARADTAK A KRUMPLISZEMEK
Fontos, hogy teljesen megszáradjon a krumpli, mielőtt összetörjük, különben túlságosan folyékony lesz a püré. A szűrőben is hűthetjük és száríthatjuk, de, ha egyszerűen csak leöntöttük róla a vizet, és a krumpli a fazékben maradt, akkor alacsony hőfokon óvatosan újramelegíthetjük, így párologtatva el a maradék vizet.
5. JÉGHIDEG HOZZÁVALÓKKAL DOLGOZTUNK
A vaj szobahőmérsékletű legyen, mielőtt a forró krumplihoz adjuk, a tej illetve a tejszín pedig meleg. Így könnyebben felszívódik minden, és krémesebbre, habosabbra keverhető a püré.
6. TÚLKEVERTÜK
A főtt krumpliban lévő megduzzadt keményítőszemcsék rendkívül érzékenyek: ha túl magas fordulatszámon pörgetjük a robotgépet, vagy, ha túl sokáig keverjük, ragacsos, nyúlós massza lesz a végeredmény, nem pedig habkönnyű püré. Bánjunk óvatosan a krumplival, meghálálja!
7. SOKÁIG ÁLLT ÉS/VAGY ROSSZUL MELEGÍTETTÜK
A krumplipüré frissen jó. Ez tény. De ha mégis melegíteni kényszerülünk, a következőképpen csináljuk: egy hőálló tálban tegyük egy fazék gyöngyözve forró víz fölé, és tartsuk ott, kb. 2 órán keresztül. Ha felmelegedett, keverjük habosra egy fakanállal vagy spatulával.