A boltokban járva gyakran vásárolunk húsféléből többet, majd a fagyasztóban tároljuk a felhasználásig. A fagyasztott hús kiolvasztásának többféle módja van. De melyik a legbiztonságosabb?

Így olvasszuk ki biztonságosan a csirkehúst!

A fagyasztott hús kiolvasztásának egyik legismertebb módja, hogy ha főzés előtti este kivesszük a hűtőből és a konyhapulton hagyjuk, hogy másnapig kiolvadjon. Ám a szakemberek szerint ez a módszer nem feltétlenül biztonságos. A hús külső rétegén ugyanis már 4 Celsius fok felett megtelepednek a baktériumok, és csupán néhány órába telik, hogy elkezdjenek szaporodni is. Az pedig korántsem biztos, hogy főzés közben elpusztulnak ezek a baktériumok.

Az alábbi három módszer viszont biztonságosabb.

OLVASSZA KI A CSIRKÉT A HŰTŐSZEKRÉNYBEN

Ez a módszer is hosszabb időt vesz igénybe, de az egyik legbiztonságosabb kiolvasztási mód, ha a fagyasztóból a normál hűtőszekrénybe teszi át a húst. A húst így nem éri melegebb hőmérséklet. Ha a főzés előtt van 12 órája a hús kiolvasztására, akkor válassza ezt a módszert.

ENGEDJEN HIDEG VIZET A HÚSRA!

Ha kevesebb idő van főzés előtt, akkor a hideg vizes megoldás gyorsabb, de ugyanoly hatékony módszer. A víz ugyanis hatékonyabban vezeti a hőt, mint a levegő. Arra azonban ügyeljen, hogy a fagyasztott csirkét jól zárható tasakba tedd. Ha a tasak kiszivárog, akkor a levegőből vagy a környezetből származó baktériumok megtelepedhetnek a húson.

Az egyik leggyorsabb módszer, ha a húsra vizet engedünk /Fotó: Shutterstock

TEGYE MIKRÓOHULLÁMÚ SÜTŐBE A HÚST!

A három közül a leggyorsabb módszer kétségkívül az, ha a mikrohullámú sütőben olvassza ki a húst, persze ha a mikrónak van erre alkalmas funkciója. Ügyelni kell arra, hogy nehogy megfőjön a hús.

Bármelyik gyors módszert is választja, a csirkét kiolvasztás után azonnal meg kell főzni.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.