A két legnépszerűbb savanyúság a kovászos uborka és a csalamádé. Az előbbit nem is olyan nehéz elkészíteni, még akár a kezdő háziasszonyok is megpróbálkozhatnak vele, hiszen szinte garantált az ízletes végeredmény. A csalamádé sem sokkal nehezebb, ám érzékeny, trükkös étel, mely egy kis odafigyelést igényel.

Így védekezzünk a megbarnult csalamádé ellen: mutatjuk a trükköt

A csalamádé nélkül nehéz elképzelni a pörkölteket, de remekül illik ez a savanyúság a rántott húsok, a fasírtok és sült húsok mellé is, így nem árt, ha van otthon belőle. A boltokban könnyen beszerezhető, de ha igazán finomat szeretnénk kóstolni, akkor készítsük el magunk, megéri rászánni az időt! Nem árt azonban észben tartani néhány dolgot, különben az egész mehet a kukába, ezzel pedig kárba vész az alapanyag és a belefektetett idő is.

HIBÁK, AMIK A CSALAMÁDÉ BARNULÁSÁHOZ VEZETNEK

1. Nagyon fiatal volt a káposzta

A csalamádé legfőbb összetevője a káposzta, azonban nem jó, ha nagyon friss, zsenge a zöldség, ugyanis magasabb a nedvességtartalma, mint az őszi káposztának. Ez pedig azt okozhatja, hogy a csalamádé megpuhul és megbarnul, ezért válasszuk a tömörebb, keményebb, öregebb káposztákat, ha csalamádét készítenénk.

Érdemes betartani néhány szabályt a csalamádé készítésekor

Érdemes betartani néhány szabályt a csalamádé készítésekor /Fotó: Shutterstock

2. Nem használunk tartósítószert

A csalamádét készíthetjük tartósítószer nélkül is, de ezt az utat csak akkor érdemes választani, ha kis mennyiséget készítünk, ami hamar el is fogy. Ha télire szánjuk a csemegét, akkor használjunk borként és citromsavat, ezek ugyanis segítenek abban, hogy ne puhuljanak meg a zöldségek, ezáltal megakadályozzák a barnulást.

3. Kevés a felöntőlé

Az is a csalamádé barnulását okozhatja, ha kevés a felöntővíz és nem lepi el a zöldségeket. A befőttes üveget alaposan meg kell tölteni a zöldségekkel és felönteni vízzel, hogy egy szál káposzta se lógjon ki, különben beindul az oxidáció. Ha kell, használjunk nehezéket, hogy lenyomjuk a kilógó szálakat – írja a Ripost.

MIKOR VÉGZETES A BARNULÁS?

A csalamádé ízét nem befolyásolja a barnulás, de van az a szint, ami után már nemcsak a szín változik meg, hanem megromlik a savanyúság. Ha a csalamádé tetején megjelenik egy vékony hártya, elkezd pezsegni a lé vagy kellemetlen lesz az illata, akkor semmiképp se együk meg, inkább dobjuk ki.

Borítókép: Shutterstock

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.