A nagy hőségben a fagyi a legjobb desszert. A felhasznált alapanyagoktól függően többféle édes hűsítő között válogathatunk.

Jeges nyalánkság kisokos

Sörbet: a legfontosabb jellemzője, hogy nem tartalmaz tejterméket vagy tojást, tehát vizes fagylaltról van szó. A legtöbb esetben gyümölcsből és cukorszirupból készül, de csinálhatjuk másból is: kakaóból, kávéból, teából, borból stb. Az összekevert, ízesített masszát kifagyasztjuk, közben sokszor megkeverjük.

Granita: a neve (amely a latin granum – mag, szem – szóból származik) már el is árulja a különlegességét. Ez a hideg desszert alapesetben egy erősen szemcsésre fagyasztott sörbet. Az alapmasszába tehetünk akár joghurtot is (mint a receptünkben), csak arra kell figyelni, hogy túl zsíros ne legyen, mert úgy túl krémes lesz a fagyink (és itt nem az a cél).

[eadvert]

Fagylalt: a magyar nyelv összefoglaló szóként is ezt használja, és így hívjuk a hagyományos, főzött, tejszínes vagy tejes nyalánkságokat is, amelyeket aztán fagylaltgépben fagyasztanak ki. A gép egyszerre kever és hűt, így lesz krémes a végeredmény.

Parfé: a fő alapanyag a zsíros tejszín, ezt ízesítik a kiválasztott gyümölcsökkel, ízesítőkkel. Fagyasztás közben már nem kevergetik. Szeletelve tálaljuk.

 

Mint látjuk, az igazán krémes fagylalt kivételével egyikhez sem kell különleges konyhai felszerelés, elég egy jó fagyasztó meg az átkeverésekhez egy kézi mixer vagy egy fakanál. Az otthon készített hideg édességeket kis adagokban fagyasszuk le, mert nem tartalmaznak adalékanyagokat, ezért nagyon keményre fagynak, nehéz az adagolásuk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.