A fagylalt legjobb nyári desszert. Nemcsak enni jó, hanem csinálni is: összedobjuk a masszát (a legtöbbjét még főzni sem kell, nemhogy sütni), aztán mehet is a fagyasztóba. A házi fagyi nemcsak olcsóbb, de jóval egészségesebb is, mint a legtöbb készen kapható, hiszen mi biztosan nem rakunk bele ízfokozót, állományjavítót vagy mesterséges aromát. Nem lesz soha annyira krémes, mint a boltban kapható társai, de tökéletes az összetétele. Ráadásul jóval olcsóbb, mint a készen kapható.
A klasszikus főzött fagyinak nem lehet ellenállni, annyira krémes, selymes. Igényel némi konyhai szaktudást, nehogy rántotta legyen a tojásból: óvatosan szabad melegíteni. Az alapot jól le kell hűteni a hűtőszekrény normál részében. Ha van otthon fagylaltgépünk, azzal a legegyszerűbb megfagyasztani. Ha nincs, tegyük a fagyasztóba egy nagy tálban, időnként vegyük elő, és keverjük át elektromos habverővel.
Ha krémes, jól olvadó fagyira vágyunk, de nem akarunk sem túl sok időt, sem túl sok energiát rászánni, akkor válasszuk ezt a sűrített tejes változatot. Csak össze kell keverni a hozzávalókat (akár a tejszín is mehet bele folyékonyan), ízesíteni és fagyasztani. Fogyasztás előtt egy negyedórát hagyjuk felengedni, úgy könnyebb az adagolása.
A nyári születésnaposoknak fagyitorta jár. Jó hír, hogy nem lehet elrontani. Ha pepecselésre vágyunk, akkor készíthetjük többféle ízzel, rétegesre is – ekkor mindig meg kell várni, amíg megszilárdul az előzőleg betöltött réteg. Ezt is hagyni kell 10-15 percet kicsit felengedni, hogy vágni lehessen.