Paraj: fokhagymás rántásra dobjuk a párolt parajt, tejjel felengedjük, sózzuk, borsozzuk, összefőzzük.
[eadvert]
Sóska: a zsiradékon megpárolt leveleket pépesítjük, tejjel, tejföllel felöntjük, lisztes habarással sűrítjük. Ízlés szerint cukorral és sóval ízesítjük.
Karalábé: kis zsiradékon megpároljuk az összevágott zöldséget, tejfölös habarással sűrítjük, petrezselyemmel, sóval fűszerezzük.
Finomfőzelék: zöldborsót, sárgarépát (esetleg karalábét, friss gyökeret) apró kockára vágva zsiradékon megpárolunk, tejszínnel vagy tejföllel felengedjük, kis liszttel sűrítjük. Meghintjük összevágott petrezselyem zöldjével.
Sárgarépa: némi zsiradékon elkezdjük párolni, kis húslevessel felengedjük. Kicsi liszttel vagy keményítővel sűrítjük. Sóval, borssal, petrezselyem zöldjével ízesítjük.
Saláta: sós vízben roppanósra főzzük a cikkekre vágott zöldséget, világos kapros, fokhagymás rántással sűrítjük. Tejföllel, ecettel, sóval, pici cukorral fűszerezzük.