Vajas keksz alaptészta
Hozzávalók:
230 g liszt
1 csipet só
90 g porcukor
1 kávéskanál vaníliaőrlemény
140 g hideg vaj
2 tojássárgája
Előkészítjük a hozzávalókat.
Késes betétű robotgépben összekeverjük a lisztet a sóval.
Hozzáadjuk a felkockázott vajat, pár nyomással összemorzsoljuk.
Most adjuk hozzá a tojássárgájákat és a vaníliaőrleményt.
Pár nyomással összedolgozzuk. Csak ekkor rakjuk hozzá a porcukrot (ez a tészta titka, így lesz omlós a keksz).
Deszkára borítjuk.
Gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől, összegyúrjuk.
Átlátszó fóliába csomagoljuk, és jó tíz percig pihentetjük hideg helyen. Utána 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és tetszés szerint szaggatjuk, formázzuk.
Sütőpapíros tepsire rakjuk, és 180 fokos sütőben 8-12 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha még szép világos, éppen csak a széle kezd egy kicsit barnulni.