A lyukas, tömör tésztájú, kerek bagel tökéletes választás egy kiadós reggelihez vagy akár ebédhez is, már egy darabbal is nagyon jól lehet lakni. Nem csak frissen jó, másnap is finom még. Kell a gyártásához némi vállalkozókedv, de megéri.

Kilyuggatott zsemle

Bár a bagel is élesztős tésztából készül, nemcsak a küllemében, de az ízében és az állagában is nagyon különbözik a klasszikus puha, foszlós zsemléktől, kifliktől. Ez a valószínűleg kelet- vagy közép-európai eredetű péksütemény kifejezetten szoros kelt tésztából készül. Ez és a nagyon hosszú, hideg helyen történő kelesztés adja meg a jellegzetes ízét, masszív szerkezetét. Sütés előtt rövid ideg még főzik is. Kiváló szendvicsalapanyag, finom, laktató, és a tömörségének köszönhetően jól szállítható. Tehát osztálykirándulásokra, utazásokhoz is remek választás.

A nagy klassszikus, New York-i változat a krémsajttal és füstölt lazaccal alaposan megpakolt bagel, ebből tulajdonképpen még egyet sem lehet megenni, annyira laktató. Mi most három teljesen húsmentes változatot ajánlunk, kettő sósat és egy édeset.

Sült fokhagymás, zöld fűszeres krémsajttal kent bagel
Hozzávalók:
8 lenmaggal szórt bagel
1 sárgarépa
2 marék csíra
pár szem fekete olívabogyó
A krémsajthoz:
25 dkg natúr krémsajt
1 fej fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
fél csokor petrezselyem zöldje
fél csokor snidling

bors

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A fokhagyma csúcsát levágjuk. Alufóliára fektetjük, meglocsoljuk olívaolajjal, és becsomagoljuk. 40 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt egy kissé, a puha belsőt finoman kinyomjuk belőle, és elkeverjük a krémsajttal. Hozzáadjuk a felaprított zöld fűszereket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A kész zöldfűszeres krémet érdemes néhány órát állni hagyni fogyasztás előtt, hogy az ízek jobban összeérjenek.
A bageleket félbevágjuk, enyhén megpirítjuk, vastagon megkenjük a zöldfűszeres krémmel. A sárgarépát megpucoljuk, zöldséghámozóval hosszú, lapos szalagokra vágjuk, és a krémsajtra fektetjük. Végül a csírát meg a felszeletelt olívabogyót is egyenletesen elosztjuk a tölteléken, és rányomjuk a felső bagelkarikát.

Epervajas édes bagel szeletelt mandulával
Hozzávalók:
A szendvicsekhez:
8 mákkal szórt bagel
5 dkg szeletelt mandula
friss eper a tálaláshoz
Az epervajhoz:
25 dkg puha vaj
4 evőkanál méz
15 dkg eper

A vajat és a mézet konyhai robotgéppel habosra verjük. Az epret megmossuk, feldaraboljuk, és óvatosan a puha vajba forgatjuk. A bageleket félbe vágjuk, megpirítjuk, vastagon megkenjük az édes, epres vajjal. A mandulát száraz serpenyőben néhány perc alatt aranybarnára pirítjuk, megszórjuk vele a bageleket. Azonnal tálaljuk, friss epret adunk mellé.

Krémtúrós bagel savanyú lilahagymával, paradicsommal, bazsalikommal
Hozzávalók:
A szendvicsekhez:
8 durva sóval szórt bagel
15 dkg krémes túró
2 paradicsom
néhány levél friss bazsalikom

A savanyú lila hagymához:
4 nagy lila hagyma
2,5 dl almaecet
1 dl frissen facsart citromlé
5 dkg cukor
1 evőkanál só

A lila hagymát vékonyan felkarikázzuk. Leforrázzuk, majd rögtön lecsepegtetjük. Az almaecetet összekeverjük a citromlével, a sóval, a cukorral, és addig melegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Egy befőttesüvegbe kanalazzuk a hagymát, leöntjük a forró ecetes lével, a konyhapulton hagyjuk kihűlni (ezt pár nappal előre is elkészíthetjük). A bageleket kettévágjuk, enyhén megpirítjuk, megkenjük a megsózott krémes túróval. Felszeleteljük a paradicsomokat, és a krémsajtra fektetjük néhány karika savanyú lilahagymával együtt. Végül friss bazsalikommal koronázzuk.

 

https://videkize.hu/recept/bagel/

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.