Ragacsos édesség, melynek eredete legalább annyira titokzatos, mint amennyire finom maga a sütemény! A Ferdinánd tekercs nyomában!

Kívül ropog, belül omlós – A Ferdinánd sütemény titka

A Ferdinándra nem lehet azt mondani, hogy diétás finomság, azonban olyan finom édesség, aminek a receptjét érdemes megtanulni. Sokak számára meglepő, de a Ferdinánd-sütemény a régi, hagyományos, paraszti lakodalmak édessége volt. A kelt tésztás desszert különlegesség a sok-sok vaj és tejszín. A végeredmény egy elképesztően ragacsos és puha sütemény!

[eadvert]

A tekercset felvették a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárba.

Karcagon általában az esküvőkön, disznótoron, vagy egyéb nagy ünnepeken készítik. Egyes feljegyzések szerint az 1920-as évek elején, egy lakodalomban tűnt fel először Karcagon az édesség, amit az egyik felvidéki rokon készített. Az idők alatt két változás megfigyelhető a receptben. Az egyik a tészta vastagsága, a másik a karamellás, fényes felület, amely a vajnak és a kristálycukornak köszönhető, amivel a sütőformát kikentünk a sütés előtt. Mivel kelt tésztáról beszélünk, a csigákat nem szabad szorosan egymás mellé pakolni a formában, hiszen még sütés közben is kelni fog. Sokan tévesztik össze a Ferdinándot a Darázsfészekkel, ám az darált dióval készült, míg a Ferdinánd csak tejszínnel, cukorral és vajjal.

Még két jó tanács!

  • Ha belül puha süteményt szeretne kapni, úgy a szeletelés után még legalább 30 percig hagyja kelni a süteményt a tepsiben!
  • Akkor lesz kívül ropogós, de belül omlós a tészta, ha nem előmelegített sütőbe kezdjük a sütést, ennek köszönhetően még a sütőben is kel kicsit a tészta, viszont karamellásabb lesz!

Karcagi Ferdinánd receptje!

Hagyományos Ferdinánd receptje!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.