Eddig főleg gyulladáscsökkentő tulajdonságai kapcsán volt ismert, ám most itt az idő, hogy sütés-főzésben is a társad legyen.

Kurkuma, a csodafűszer – így használd!

MI AZ A KURKUMA?

Ezt az aranyszínű, általában őrölt formában kapható ételízesítőt sajnos keveset használjuk, pedig, mint látni fogod nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Dél-Ázsiából származik, ahol indiai sáfrány néven is ismerik. A növény gyömbérre emlékeztető, sárga festékanyagot tartalmazó gyöktörzsét és gumóját használják fel fűszernek, először megfőzik, majd megszárítják, végül porrá őrlik. Leginkább önmagában vagy a curry fűszerkeverék összetevőjeként forgalmazzák. Néhány, különlegességeket is árusító piacon azonban megtalálható nyers, frissen szedett formában is.

AZ EGYIK LEGJOBB ANTIOXIDÁNS

1 tk kurkuma mindössze 9 kcal-t tartalmaz, az aranyszínű por azonban nemcsak a diétában szupersztár: a Nutrition and Cancer című amerikai szaklap tanulmánya szerint rendkívül magas arányban, 3,14 %-ban tartalmaz egy természetes eredetű aktív gyulladáscsökkentőt, a kurkumint. A magazin egyik szakértője, Maribeth Evezich dietetikus szerint azt is bizonyították, hogy ez a fűszer nemcsak a gyulladáscsökkentésben jeleskedik, hanem erős antioxidánsként és immunerősítőként is megállja a helyét. Nem elhanyagolhatóak továbbá az antibakteriális és a vírusölő tulajdonságai sem! Evezich ezért azt javasolja: érdemes akár kúraszerűen elfogyasztani napi 1 tk kurkumát, mert a fűszer jótékony hatást gyakorohat a szervezetre.

Tajvani tudósok ennél is tovább mentek: felfedezték, hogy a kurkuminnak erős artériatisztító hatása van: akik napi szinten fogyasztották, azoknak a vérében mindössze 12 hét alatt jelentősen csökkent a „rossz”, vagyis az LDL-koleszterin szintje.

HOGY TEDD AZ ÉTKEZÉSED RÉSZÉVÉ?

Nem szeretnél minden nap 1 tk port bevenni? Akkor a legjobb, ha kreatívan beépíted az ételekbe: pirítás, grillezés, sütés vagy párolás előtt szórd meg vele a zöldségeket, a karfiol például Evezich szerint isteni vele. De teheted levesbe vagy a rizs, a krumpli, a tészta főzővizébe is. Kurkumaport adhatsz turmixokhoz és a frissen préselt gyümölcslevekhez is. A reggeli részeként ízesítheted vele a tojásrántottát vagy a pirított tofut.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.