Gyulladáscsökkentő, antioxidáns és számos jótékony hatással bír – mi az? Persze hogy a kurkuma és annak hatóanyaga, a kurkumin!

Kurkuma: fűszer vagy csodaszer?

A kurkumát évezredek óta használják gyógynövényként és fűszerként Ázsiában. A gyógyászatban nemrég újra felfedezték, hogy zsírban oldódó vegyületei pozitívan hatnak a testre. Hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentőként hozzájárul a szervezet optimális működéshez. Míg egy-egy akut gyulladás segít a testnek a kórokozók leküzdésében, a krónikus gyulladás megtámadhatja a szervezet saját szöveteit. Krónikus állapotok esetében a gyulladás leküzdéséhez segítségül hívhatjuk a kurkumint. Ahhoz viszont, hogy a vegyület megfelelően hasson, a fűszert nagy mennyiségben kellene fogyasztani. Mivel a kurkuma kurkumin tartalma nem túl magas, az egészségük védelme érdekében sokan választanak inkább olyan étrend kiegészítőket, amelyek e vegyületet tartalmazzák.

[eadvert]

A kurkumin erős antioxidáns. Semlegesíti a szabad gyököket, így a szervezetbe jutva elkerülhető az az oxidatív károsodás, amely nemcsak az öregedésben, hanem számos betegség kialakulásában szerepet játszik. Az agyműködésre is pozitívan hathat, segíthet a memória és a koncentráció javításában is. Számos tanulmány utal arra, hogy a kurkumin javíthatja a szív egészségét. A menopauza kapcsán a nőknél ugyanolyan hatékony lehet, mint a testmozgás. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája. Kialakulásában a gyulladás és az oxidatív károsodás is szerepet játszhat – utóbbiakra pedig a kurkumin jótékonyan hathat.

A kurkuma fontos hatóanyagát, a kurkumint a rák kezelése kapcsán is vizsgálták. Egyes tanulmányok szerint a kurkumin hozzájárulhat a rákos sejtek pusztulásához, csökkentheti a daganatokban az új erek növekedését és ugyancsak csökkentheti a rák terjedését. Sőt a rák kialakulásának megelőzésében is lehet szerepe.

/Forrás Shutterstock

Az ízületi gyulladás gyakori probléma a nyugati országokban. Mivel a kurkumin erős gyulladáscsökkentő, fogyasztása hozzájárulhat a betegség leküzdéséhez is. Számos tanulmány kimutatta, hogy a vegyület segíthet a gyulladás tüneteinek kezelésében, és bizonyos esetekben hatékonyabb is lehet, mint egyes gyógyszerek. A kurkumin késleltetheti az öregedést és az életkorral összefüggő krónikus betegségek megelőzésében is segíthet, valamint a depressziós állapot javulásához is hozzájárulhat.

Azoknak, akik szívesen fogyasztják fűszerként a kurkumát, érdemes szétnézni a receptek között, hiszen számos ételt tehet színesebbé és egészségesebbé ez a nagyszerű fűszer. Azok pedig, akik étrend kiegészítőként a kurkumin mellett döntenek, több minőségi termék közül választhatnak.

Amennyiben szeretné, ezen a linken megrendelheti!

Vitaminokat és egyéb étrend-kiegészítő termékeket az alábbi linkről rendelhet >>

Képek forrása: Shutterstock

(x)

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.