Dobjuk fel a kürtőskalácsot! Tudta, hogy felhasználhatjuk madátej, tejbegríz vagy éppen guba elkészítéséhez is?

Kürtős guba és a többiek – Variációk kürtőskalácsra

Ahhoz, hogy a kürtőskalácsból készülő variációkat elkészítsük, először egy kiváló „alap” kürtőskalácsot kell sütnünk. Ehhez már számos receptet találhatnak a Vidék íze oldalon, most egy újabbat hoztunk.

Kürtőskalács alaprecept:

Hozzávalók 4 főre:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 0,5 liter tej
  • 2 tojás

A kovászhoz:

  • 2,5 dkg élesztő, cukor, tej, liszt

Elkészítés:

[eadvert]

Az élesztőt elmorzsolom, kevés langyos, cukros tejjel és egy marék liszttel jól kidolgozott kovászt készítünk. Amíg az kel, beletesszük a lisztbe a margarint, a tojást és a cukrot, majd eldolgozzuk őket. Hozzáöntjük a kovászt és a tejet, és összegyúrjuk őket nem túl keményre. Fél órát kel, majd adagokra osztjuk. Kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokat nyújtunk. A csíkokat feltekerjük a kürtőskalács sütőrudakra, elsimítjuk rajtuk, majd a parázs felett folyamatosan forgatva kisütjük. Ha ízesíteni szeretnénk, akkor még a forró cukormázra szórunk diót, mandulát, kókuszt vagy amit szeretnénk.

Kürtős Guba

Az előző recept alapján elkészített kürtőskalácsot kisebb szeletekre, kockákra vágjuk, majd készítünk hozzá egy vanília sodót. Beletesszük a pohár aljába a kürtőskalács darabokat, ráöntjük a vanília szószt, és megszórjuk cukrozott mákkal és pisztácia darabokkal.

Kürtős guba, kürtős kalács

Kürtős Gríz

Szintén feldaraboljuk a parázson sült vaníliás kürtőskalácsot és elkészítjük a tejbegrízt. Egy edény aljába helyezzük a kürtőskalács darabokat, ráöntjük a meleg tejbegrízt és megszórjuk kakaóval. A tetejét feldobhatjuk még különböző erdei gyümölcs öntetekkel.

Kürtős Gríz

Madárlátta Kürtős

A sima vaníliás kürtőskalácsot szeletekre vágjuk, elkészítjük a madártejet és a tojáshabot. A pohár aljába teszünk egy kevés málnás öntetet, ráöntjük a madártejet, bele helyezzük a kürtőskalács darabokat és a tetejét főzött tojáshabbal díszítjük.

Ha nem szeretnénk otthon kürtőskalácsot sütni, akkor október második hétvégéjén vegyük a Városliget felé az irányt, ahol megrendezésre kerül a VII. Kürtőskalács Fesztivál.

Így készíthetünk otthon kürtősfagyit!

Kürtőskalács tölcsér

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink