A rámen egy kínai eredetű japán leves. Japánban annyira népszerű, hogy külön levesezők vannak (ramen-ya), ahol csak ez az étel készül (csak Tokióban több mint 5000 van belőle). Fontos elemei az alaplé, a sokféle levesbetét meg a tészta. Rendkívül bonyolultan készül, sok-sok összetevőből. Autentikus rámennek otthon nem is nagyon érdemes hozzákezdeni, annyiféle különleges alapanyag kellene hozzá. Ha erre vágyunk, utazzunk Japánba vagy keressünk egy jó éttermet itthon. Valami hasonlót azonban mi is összedobhatunk.
[eadvert]
Melengető, fűszeres, laktató kanalaznivaló, annyira tartalmas, hogy főételnek számít. A klasszikus rámentészta búzalisztből készül, tojás nélkül, lúgos vízzel. Ruganyos, jól harapható, nem ázik el a levesben. Az otthoni gyors változathoz jól tudjuk használni a távol-keleti instant tésztaételek „horgolt” tésztáját. A hozzá adott pácolt főtt tojás is nagyon bonyolultan készül, az egyszerűsített változathoz használjunk helyette négyperces tojást.