A karácsonyi bejglik mellől nem maradhatnak el a pozsonyi kiflik sem, hiszen a tészta és a töltelék ugyanaz, csak a formázás más. Mutatunk pár trükköt, hogy a profik hogyan csinálják.

Mákos és diós pozsonyi kifli – süsd úgy, mint egy igazi cukrász!

Ezek a kicsi töltött sütemények ugyanolyan tésztából készülnek, mint a bejgli. A sok kelesztés és a kenegetés miatt ugyan picit időigényes, de garantáltan sikerülni fog, nem kell izgulni, hogy vajon kireped-e, lehet-e szépen szeletelni. Ízben pedig körülbelül ugyanazt nyújtja, mint a hagyományos diós és mákos bejgli.

Hozzávalók:
A tésztához:
250 g finomliszt
50 g fagyos vaj
50 g zsír
5 g só
25 g porcukor
100 ml tej
12 g élesztő
2 tojássárgája
A máktöltelékhez:
100 g mák
1 csipet reszelt citromhéj
9 g kandírozott narancskocka
22 g szilvalekvár
15 g méz
55 g cukor
22 g víz
A diótöltelékhez:
120 g darált dió
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet reszelt citromhéj
9 g mazsola
65 g cukor
33 g víz
9 g méz
A kenéshez:
1 tojás

Gondosan kimérjük és előkészítjük a tészta hozzávalóit.

Egy tálba öntjük a tejet.

Hozzáadjuk a két tojássárgáját és az elmorzsolt élesztőt.

Alaposan összekeverjük.

A liszthez hozzátesszük a fagyos vajat meg a zsírt.

Beletesszük a többi hozzávalót is (só, porcukor). Összemorzsoljuk.

Ráöntjük a tejes-élesztős keveréket, és sima tésztát gyúrunk. Amint egynemű lett, abba is hagyjuk a dagasztást, mert nem szabad túlgyúrni a tésztát.

 

Cipót formázunk belőle.

Átlátszó fóliába csomagoljuk, és egy órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Amíg pihen a tészta, összeállítjuk a töltelékeket. Mindkettőnél összekeverjük egy tálban a darált diót vagy a mákot az ízesítőanyagokkal. Egy kis lábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a mézzel. Leforrázzuk vele az ízesített mákot, illetve diót, fakanállal egyneműre keverjük, majd fóliával letakarva hűtőszekrénybe tesszük.

A lehűlt tésztából 35 g-os darabokat vágunk, egyesével kigömbölyítjük. Tálcára rakjuk, átlátszó fóliával letakarjuk, és újabb fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

A dió- és máktölteléket kb. 25 g-os adagokra osztjuk, ujjnyi vastag rudakat formázunk belőle.

Ha letelt a tészta pihentetési ideje, a kis golyókat egyesével ovális alakúra nyújtjuk.

Mindegyik közepére ráteszünk egy-egy töltelékrudacskát.

Feltekerjük.

A végeiket összecsippentjük, kiflialakúra hajlítjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Lekenjük a felvert tojássárgájával.

Hideg helyen addig pihentetjük, míg a máz teljesen meg nem szárad. Ekkor újra lekenjük a kiflik tetejét, de most a fehérjével. Ismét hagyjuk addig pihenni, amíg megszárad rajta a bevonat.

Végül 190 fokos sütőbe toljuk, és 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

TRÜKK

Ha kicsit másként hajtjuk a mákos és a diós kifliket, akkor pont azt fogjuk kivenni, amelyiket szeretnénk, nem kell találgatni, hogy vajon melyik töltelék van benne.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.