Mit is együnk szilveszterkor meg az év első napján?
Először is jó sokat, mert az év utolsó napjának bőséges étkezése biztosítja a jövő évi bőséget.
Bőségvarázslók még a hüvelyesek is: nagykanállal együk ezeket az újév első napján (de szilveszterkor sem árt meg), tenger pénzünk lesz jövőre.
Disznót, főleg az orrát, hogy betúrja a szerencsét.
Ha folyó mellett lakunk, halat, hogy annyi pénzt hozzon, amennyi a pikkelye.
Rétest, hogy a csigavonalba tekert süteményhez hasonlóan csavarodjék be a szerencse a házunkba. De jó a rúdban sütött is, mert hosszúra nyújtja az esztendőt, és soká fogunk élni. Bárhogy is formázzuk, jó lesz, mert már a nyújtásával nyújtjuk a gazdagságot is.
Sok-sok süteményt és nyalánkságot, hogy ugyanolyan édes legyen az újév, mint ezek a finomságok.
Mindenféle kását, hogy annyi pénzünk legyen, amennyi szem köles, hajdina vagy kukorica van az ételben.
Mit ne együnk ilyentájt?
Savanyúságot, nehogy savanyú legyen a következő esztendő.
Baromfit, mert kikaparják a szerencsénket. Vagy a sportosabbja elrepül vele.
Nyulat, mert elszalad a szerencsénkkel.
Halat, ha nincs a közelünkben folyóvíz vagy tó, mert elúsztatja a szerencsénket.
Mákos ételt, mert tele leszünk bolhával.
Kását, mert egész évben kiütésesek leszünk tőle.
Végül is azt eszünk, amit akarunk, csak a megfelelő magyarázatot kell hozzá adni. Jöhet a hal, a mákos rétes, a köleskása – persze, ha biztosra akarunk menni, maradjunk csak szépen a disznónál.