Tenger hiedelem kötődik a szilveszteri és az újévi étkezésekhez, persze minden országban más és más. Nálunk ilyenkor a malac és a lencse a sztár. Összekeresgéltük, hogy milyen jó tanácsokat kaphattunk régebben a menüre vonatkozóan.

Malacot igen, nyulat ne – szilveszteri babonák

Mit is együnk szilveszterkor meg az év első napján?

Először is jó sokat, mert az év utolsó napjának bőséges étkezése biztosítja a jövő évi bőséget.

Bőségvarázslók még a hüvelyesek is: nagykanállal együk ezeket az újév első napján (de szilveszterkor sem árt meg), tenger pénzünk lesz jövőre.

Disznót, főleg az orrát, hogy betúrja a szerencsét.

Ha folyó mellett lakunk, halat, hogy annyi pénzt hozzon, amennyi a pikkelye.

Rétest, hogy a csigavonalba tekert süteményhez hasonlóan csavarodjék be a szerencse a házunkba. De jó a rúdban sütött is, mert hosszúra nyújtja az esztendőt, és soká fogunk élni. Bárhogy is formázzuk, jó lesz, mert már a nyújtásával nyújtjuk a gazdagságot is.

Sok-sok süteményt és nyalánkságot, hogy ugyanolyan édes legyen az újév, mint ezek a finomságok.

Mindenféle kását, hogy annyi pénzünk legyen, amennyi szem köles, hajdina vagy kukorica van az ételben.

Mit ne együnk ilyentájt?

Savanyúságot, nehogy savanyú legyen a következő esztendő.

Baromfit, mert kikaparják a szerencsénket. Vagy a sportosabbja elrepül vele.

Nyulat, mert elszalad a szerencsénkkel.

Halat, ha nincs a közelünkben folyóvíz vagy tó, mert elúsztatja a szerencsénket.

Mákos ételt, mert tele leszünk bolhával.

Kását, mert egész évben kiütésesek leszünk tőle.

 

Végül is azt eszünk, amit akarunk, csak a megfelelő magyarázatot kell hozzá adni. Jöhet a hal, a mákos rétes, a köleskása – persze, ha biztosra akarunk menni, maradjunk csak szépen a disznónál.

 

Majoránnás bőrös malackaraj

Ropogósra sütött bőrös malackaraj

Ropogós malaccsászár

Lencsekrémleves céklacsipsszel

Mustáros lencseleves virslivel

Virslis lencsesaláta

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink