Ezek a kis apróságok pont ugyanolyan finomak, mint az adventiek, csak a nem díszítjük fel őket olyan szépen. Gyorsan készülnek, hiszen nem kell a tésztákat pihentetni, és a sütőben rövid idő alatt sülnek ropogósra. Gyakorlatilag végtelen ideig elállnak. Egy-egy esős hétvégi napon érdemes több adaggal is megsütni, hogy mindig legyen kéznél valami apró és finom ropogtatnivaló.
Banános-vaníliás keksz
Hozzávalók:
1,5 érett banán
300 g liszt
1 csomag vaníliás cukor
220 g cukor
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
180 g puha vaj
2 tojás
Egy tálba szórjuk a lisztet, a sütőport és a csipet sót. Egy másik tálban összekeverjük a puha vajat a vaníliás cukorral meg a cukorral, elektromos habverővel kihabosítjuk. Egyesével hozzádolgozzuk a két egész tojást, végül a villával áttört puha banánt. Fakanállal belevegyítjük a lisztet. Egy sütőlemezre sütőpapírt terítünk, kanállal kis kupacokat teszünk rá a tésztából. 200 fokos sütőben 8-10 perc alatt készül el.
Diós-csokoládés keksz brandyvel
Hozzávalók:
250 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
250 g cukor
250 g darált dió
2 tojás
200 g puha vaj
100 g durvára vágott dió
200 g kis darabokra vágott étcsokoládé
30 ml brandy
vaj és liszt a tepsi előkészítéséhez
Az összes hozzávalót összegyúrjuk. Egy sütőlemezt kikenünk vajjal, megszórjuk egy kis liszttel. A masszából vizes kézzel kis diónyi gömböket formázunk. Szép sorban a tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy legyen köztük hely, mert el fognak lapulni. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül tíz perc alatt megsütjük.
Fahéjascsiga-keksz
Hozzávalók:
280 g liszt
fél csomag sütőpor
1 csipet só
170 g puha vaj
150 g cukor
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg fehér csoki a tetejére
A töltelékhez:
30 g puha vaj
80 g cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
Egy tálba szitáljuk a lisztet a sütőporral, hozzávegyítjük a sót. Egy másik tálban elektromos habverővel kihabosítjuk a vajat a cukorral meg a vaníliás cukorral, hozzádolgozzuk az egész tojást. Belegyúrjuk a sütőporos lisztet. A kész tésztát két egyenlő részre osztjuk. Enyhén lisztezett deszkán mindkét cipót vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük puha vajjal, meghintjük fahéjas porcukorral. Felcsavarjuk, mint a bejglit, majd ujjnyi vastagságú tekercsekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a csigákat. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük. Ha teljesen kihűlt, olvasztott fehér csokival megcsíkozzuk a tetejét.
Citromos, levendulás keksz pisztáciával
Hozzávalók:
250 g puha vaj
150 g cukor
30 g levendulás cukor
1 kezeletlen citrom leve és héja
1 tojássárgája
1 csipet só
200 g liszt
40 g fehér csokoládé
15 g darált dió
50 g pisztácia
Elektromos habverővel kihabosítjuk a vajat a tojássárgájával, a cukorral és a levendulás cukorral. Belereszeljük a citrom héját, hozzáfacsarjuk a levét. A lisztet elkeverjük a sóval, a darált dióval és pisztáciával, a nagyon finomra reszelt fehér csokival. Belegyúrjuk a vajas alapba. Hűtőszekrényben 15 percig pihentetjük a tésztát, majd kis diónyi gombócokat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.