Nagyon sokan böjtölnek a húsvét előtti hetekben, sokféleképpen. A klasszikus forma a hústalan, egyszerű étkezés. Tulajdonképpen a hatalmas ünnepi lakomák után kifejezetten vágyunk is az egyszerűbb ízekre, könnyedebb fogásokra. Errefelé hosszú időn keresztül főként főzelékek formájában kerültek a zöldfélék az asztalra, ilyen-olyan feltétekkel. Sokan nem szeretik ezeket, hát nekik kicsit bonyolultabb a főzés, hiszen a legtöbben nem vegetáriánus konyhán nőttünk fel, nem tudunk csuklóból előrántani tucatnyi finom húsmentes ételt. Ebben a számunkban most nagyon sok vegetáriánus és vegán fogást találnak, a sok zöldségnek köszönhetően különösen színesek lettek az oldalaink. Az oldalas krumplival nagyon finom, de megmarad a barna-sárga színskálán, ezzel szemben a húsmentes fogások csak úgy hemzsegnek a zöldektől, pirosaktól, narancssárgáktól még ilyenkor, tél végén, tavasz elején is. Vasárnaponként azért ehetünk egy kis halat, háromféle elkészítési javaslatunk is van rá. Azoknak, akik ilyenkor is húsfélére vágynak, inkább a csirkét javasoljuk, könnyebb, mint a sertés- vagy marhahús. Természetesen ezeket is színes zöldségekkel házasítottuk, édesburgonyával, céklával, zöldfűszerekkel.
A napindító rágcsálnivalók mellé üde édességeket ajánlunk, könnyed, gyümölcsös tortákat, zöldséges süteményeket és egészséges pohárkrémeket, amelyeket reggeliként vagy étkezészáró desszertként egyaránt fogyaszthatunk. A hagyományos ízek kedvelőinek pár főzeléket válogattunk az olvasóink által beküldött receptek közül, egy remek húsmentes fasírttal.
Király Ágnestől, az Egyszerűen fermentálj nagy sikerű könyv szerzőjétől sok mindent megtudhatunk erről a remek tartósítási eljárásról, kaptunk tőle két jó receptet is. Kovács Mirjana, a PlantBasedMiri blog gazdája alacsony zsírtartalmú, teljes értékű növényi étrendet követ, többek között több népszerű fogás vegán változatát osztotta meg velünk.
Kedvcsinálóként itt is megosztunk pár receptet a friss lapból. Hamarosan mutatjuk a lestyános burgonyakrémleves, a böjti harcsapaprikás, a vegán brassói és a céklás csokitorta elkészítését.