Mától kapható a friss, ropogós számunk, tele tavaszi receptekkel. Paraj, csalán, medvehagyma, spárga, sok zöld újdonság. Adunk ötleteket a húsvéti maradékok (főtt és nyers tojás, sonka) felhasználására, ajánlunk pár egészen különleges palacsintát és almás süteményt.

Megjelent a Vidék íze áprilisi száma

A tavasz közepén (még ha ilyen korán is indult, mint az idén) még várni kell az „igazi” friss zöldségekre, zöld levelekből viszont szerencsére már ilyenkor is tengernyi a választék. Paraj, sóska, újabban medvehagyma, fejes saláta, a kísérletező kedvűeknek csalán, komlóhajtás, turbolya, hogy csak a legismertebbeket említsük. Paraj és sóska egész évben kapható fagyasztva is, de a friss levelekből készített ételek fényévekkel finomabbak. Macera a kilónyi zöld levelet tisztítgatni, szárat kitörni, több vízben átmosni, de abszolút megéri, elképesztően jó íze van. A friss számunkban sok különleges spenótos és csalános fogást ajánlunk (a csalánnal remekül tudjuk helyettesíteni a parajt).

A fejes saláta ilyenkor a legtöbb családban az asztalra kerül, a tojásos nokedli kötelező kísérőjeként, teljesen hagyományos, ecetes-cukros lében áztatva, általában mindenki szereti is. Viszont a salátaleves már erősen megosztó tud lenni. Mindazoknak, akik idegenkednek tőle, javasoljuk, próbálják ki a kapros-sonkás levesünket, rögtön meg fogják szeretni. Viszonylag új zöldféle a medvehagyma, pár éve lehet csak piacokon, üzletekben is kapni. Mivel nem túl erős az íze, azok is szeretik, akiknek már az újhagyma is túl erős (én például nyersen csak a medvehagymát szeretem, a többi hagymaféle nekem túlságosan intenzív). Elképesztően sokoldalúan tudjuk felhasználni, tehetjük vajas kenyérre, ízesíthetünk vele pogácsát, készülhet belőle leves, stb. Mi is kínálunk hozzá pár kevésbé elterjedt receptet.

Adunk pár ötletet a húsvét után megmaradt főtt vagy nyers tojások, sonkamaradékok ízletes fogássá való átváltoztatásához is, különleges tojásmártásokat és abbahagyhatatlan sonkás tésztákat ajánlunk. Többféle palacsintát sütöttünk: tortának is beváló csúsztatottat, édes-szirupos-ragacsos amerikait, felhőszerű pufi japánt. Az utolsó tavalyi almákhoz ajánlunk pár jó kis almatortareceptet, az áprilisban született gyerekeknek pedig nagyon színes tortákat sütöttünk, a kedvenc cukraikkal koronázva.

A következő napokban itt is kínálunk pár receptet a friss számból. Hamarosan itt is olvasható lesz a parajos burgonyagombóc, a medvehagymás csirkeragu, a csülökbrassói és a gumimacis csokitorta receptje.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.